Vareniki

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ukrajinski vareniki s nadjevom od mesa i pavlakom
Vareniki punjene višnjama za desert

Vareniki (ukrajinski: вареник) je tradicionalno ukrajinsko jelo, koje je uobičajeno i na cijelom području bivšeg Sovjetskog Saveza. Tradicionalno se povezuje s ukrajinskom kuhinjom[1][2] i smatra se nacionalnim jelom u Ukrajini.[2][3] Sastoji se od punjenih okruglica u obliku polumjeseca kuhanih u slanoj vodi ili (u nekim regijama) na pari.

Vareniki su gotovo identični nekim vrstama poljskih piroga. U nekim zapadnim ukrajinskim regijama dva naziva, vareniki i pirogi, koriste se za isto jelo. Jedna od najrasprostranjenijih vrsta pirogi u Poljskoj, Pierogi ruskie (s nadjevom od krumpira, sira i kvarka umjesto nadjeva od mesa), u nazivu se odnosi na nekadašnje istočne poljske i današnje zapadne ukrajinske regije (Rutenika). U ostatku Ukrajine, slično Rusiji, izrazi pirohi i piriški koriste se za kolače i pečene okruglice, ali ne i za jela od tjestenine.

U usporedbi s peljmenima, koji su također uobičajeni u istočnoj Europi i današnjoj Rusiji, vareniki su obično veći i imaju mnogo veći izbor tradicionalnih nadjeva. U nadjevu od mesa, za razliku od peljmena, obično se koristi samo prethodno kuhano meso, što je zbog veličine varenika i općenito kratkog vremena kuhanja takvih okruglica.

Pripremanje[uredi | uredi izvor]

Tijesto za varenike sastoji se od pšeničnog brašna, vode, soli i jaja.[1][2][3] Ponekad se koristi i mlijeko, sirutka ili kefir. Slično kineskim okruglicama (jiaozi), tijesto se razvalja ravno u okrugli oblik i po mogućnosti izreže na kvadrate. U ove se stavlja nadjev, pa se savijaju. Poznato je mnogo različitih nadjeva za Vareniki: pire krumpir, kuhani bijeli ili kiseli kupus, krem ​​sir, gljive, meso i drugi. Voće ili bobice koriste se kao slatki nadjevi.[1][2][3] Varenike se tradicionalno jedu s maslacem i vrhnjem, ali i s medom ili džemom. Pržena slanina s lukom smatra se izdašnom varijantom.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c Вареники. In: Українські страви. Державне видавництво технiчної лiтератури УРСР, Київ, 1960 (Wareniki. In: Ukrainische Gerichte. Staatsverlag für technische Literatur der USSR, Kiew, 1960; ukrainisch)
  2. ^ a b c d Українська нацiональна кухня (jezik: ukrajinski). 2002. ISBN 966-596-462-3. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ a b c "Кулинарный словарь - вареники". dic.academic.ru (jezik: ruski). Pristupljeno 24. 2. 2023. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]