Varjazi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Pod pojmom Varjazi (Varingr od staronordijskog "var" što znači "zakletva") ili Rusi smatrali su se Vikinzi u slavenskim narodima istočne Evrope i u Bizantu.

Varjazi su bili skandinavske naoružane grupe povezane međusobno raznim oblicima zakletvi ali prije svega trgovačkim interesima koje su bile aktivne između 8. i 12. vijeka na Baltiku i u istočnoj Evropi. Koristili su se velikim rijekama, kao što su Volhov, Neva, Volga, Dnjepar i Don za kretanje po istočnoevropskoj nizini. Varjazi su bili trgovci, ratnici i naseljenici, a na svojim trgovačkim putovanjima prelazili su Crno more sve do Carigrada. Tu su bili osobna garda istočnorimskih careva, a preko Kaspijskog jezera su stizali sve do dalekog Bagdada. I porijeklo tjelesne straže raznih ruskih vladara, družina, je u varjaškim zajednicama povezanim zakletvom.

Varjazi su potakli osnivanje Kijevske Rusi. Od 9. vijeka se naseljavaju među istočne Slavene, prvo kao plaćenici a zatim kao plemići i vodeći sloj. Do kraja 10. vijeka su ti Skandinavci koji su se naselili u Rusiji su bili sasvim slavizirani. Od sada na dalje njih više ne nazivaju Varjazima. Taj se naziv koristi još samo za strance, nikad više za integrisane, "domaće" i slavizirane Varjage.

I dalje, sve do duboko u 13. vijek su nastavili dolaziti ratnici-plaćenici iz Skandinavije da bi zaradili u službi Kijevske Rusi. Njih su i dalje nazivali Varjazima, za razliku od integrisanih, koji su postali Rusi.

U novije vrijeme pod tim pojmom se između ostalog podrazumijeva ruski ratni brod Varjag, kao i jedna planirana divizija oružanog SS-a.