Večeri dalmatinske šansone

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Šibenik, centar dalmatinske šansone

Večeri dalmatinske šansone su tradicionalni festival dalmatinske šansone, koji se krajem ljeta održava u Šibeniku. Festival je prepoznatljiv po visokoj kvaliteti pjesama i aranžmana, a jedan je od rijetkih festivala bez skandala, sa besprijekornom organizacijom. Predanim i ozbiljnim radom, birajući nažalost isključivo i samo najbolje hrvatske izvođače i autore stihova i muzike, festival je zauzeo mjesto među vodećim manifestacijama tog profila na Jadranu.

Jedna od posebnih značajki festivala jest da se sve kompozicije izvode uživo, bilo uz festivalski orkestar ili uz pratnju klapa ili ansambala, a postoji i mogućnost samostalnog nastupa izvođača tek uz gitarsku ili klavirsku pratnju.

Programska koncepcija festivala poznaje dvije festivalske večeri: Večeri starih kompozicija i Večeri novih kompozicija. Posebna pozornost kako za Večer novih kompozicija (natječaj se raspisuje u februaru tekuće godine), posvećuje se i odabiru pjesama za Večer starih kompozicija, i to onih kompozicija koje su ostavile traga na domaćoj zabavnoj sceni kroz proteklih četrdesetak godina, interpretirajući ih u često novoj obradi s više izvođača u raznim fuzijama solista, klapa ili ansambla.

Izvođači[uredi | uredi izvor]

Arsen Dedić, Gabi Novak, Tereza Kesovija, Kemal Monteno, Radojka Šverko, Ibrica Jusić, Meri Cetinić, Tedi Spalato, Zorica Kondža, Neno Belan, Goran Karan, Mladen Grdović, Đani Maršan, Ivo Pattiera, Hari Rončević, Maja Blagdan i drugi.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]