Vedrana Rudan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Vedrana Rudan
Vedrana Rudan
PrebivališteRijeka
NacionalnostHrvatica
Zanimanjeknjiževnica i novinarka

Vedrana Rudan ( Opatija, 29. listopada 1949. ) hrvatska je spisateljica i novinarka.[1]

Završila je Pedagošku akademiju u Rijeci - kako kaže "srpski ili hrvatski" i njemački. U životu, prije nego što se proslavila, radila je razne poslove - bila je učiteljica, turistički vodič, prodavačica sladoleda i novinarka nekoliko hrvatskih listova. Radila je kao urednica na Hrvatskom radiju i kao voditeljica jedne TV emisije. Poznata po svom nepristrasnom i sočnom jeziku, dobila je otkaz 1991. godine. Pravosnažnom sudskom presudom vraćena je na posao 1993. godine, ali je bila spriječena da radi, pa je sama dala otkaz. Godine 2003. odlučila je da postane spisateljica. U januaru 2009. godine otpuštena je sa Nove TV zbog svoje antisemitske izjave povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust .

Poznata je po kratkom i oštrom stilu pisanja "bez dlake na jeziku". Štiti one koji su ostali bez posla, siromašne, ugrožene žene, obične ljude. Na meti su tajkuni, vlast, bankari, licemjerje u Crkvi, privatizacija, ulazak Hrvatske u NATO i mnoge druge. Članica je Društva hrvatskih književnika .

Radovi su joj prevođeni na engleski, mađarski, slovenački, poljski, francuski, italijanski, ruski i makedonski jezik. Prevedeno joj je nekoliko knjiga u Rusiji, a nekoliko priča i knjiga u Americi. Pozorišne predstave dramatizovane prema njenim knjigama izvođene su u Rijeci, Zagrebu, Beogradu, Varšavi, Londonu, Santa Monici i Budimpešti .[2]

Živi u Rijeci.

Izvori[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Vedrana Rudan - Biografija". biografija.com. Pristupljeno 27. prosinca 2018.. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |access-date= (pomoć)
  2. ^ "Vedrana Rudan". laguna.rs. 5. 8. 2017. Pristupljeno 30. 12. 2020.