Idi na sadržaj

Veliko ropsko jezero

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Veliko ropsko jezero
Tıdeè, Tinde’e, Tu Nedhé, Tucho
Jezero
Satelitski prikaz Velikog ropskog jezera i jezera Athabasca
Država  Kanada
Grad Yellowknife, Hay River, Benchoko, Fort Resolution, Lutselk'e, Hay River Reserve, Ndilo
Dužina 469 km
Širina 203 km
Dubina 41 m
Zapremina 1.580 m3

Veliko ropsko jezero (engleski: Great Slave Lake; francuski: Grand lac des Esclaves) je drugo po veličini jezero Sjeverozapadnih teritorija Kanade (iza Velikog medvjeđeg jezera), najdublje jezero Sjeverne Amerike (614 metara), peto u Americi, a deseto na svijetu po površini. Dugo je 469 km, a široko od 20 do 203 km. Prostire se na površini od 27.200 km2, a s pripadajućim ostrvima čitava površina iznosi 28.568 km2. Zapremina jezera kreće se od 1.070 km3 do 1.580 km3, pa čak i do 2.088 km3 što ga čini 10. ili 12. po veličini.

Jezero ime dijeli sa plemenom Slavey. Naselja koja se nalaze na jezeru su Yellowknife, Hay River, Behchoko, Fort Resolution, Lutselk'e, Hay River Reserve, Dettah i Ndilo. Danas jedino u Lutselk'eu živi 350 stanovnika, uglavnom iz plemena Chipewyan. Osim naselja, tu se nalaze i napušteni zimski kamp, pošta kompanije Hudson's Bay i tvrđava Reliance, a na južnoj obali napušteni rudnik Pine Point i istoimeni gradić.

Historija[uredi | uredi izvor]

Domorodački stanovnici su prvi nastanili ovo područje nakon povlačenja glacijala. Arheolozi su otkrili da je ovo područje bilo naseljeno još prije 8.000 godina. Razna oruđa i arheološki podaci ukazuju na to da je paleoindijska kultura i tradicija ovdje bila prisutna hiljadama godina.

Veliko ropsko jezero je mjesto na evropskim kartama pronašlo sredinom 18. vijeka, nakon popularizacije trgovine krznom. Britanski trgovac krznom, Samuel Hearne, istražio je jezero 1771. godine, te mu je dao ime Athapuscow. Godine 1897/98. američki graničar Charles "Buffalo" Jones otputovao je u arktički krug, gdje je njegova stranka prezimila u kolibi koju su izgradili u blizini ovog jezera. Jonesovu priču o tome kako su on i njegova stranka pucali na čopor vukova u blizini Velikog ropskog jezera potvrdili su 1907. Ernest Thompson Seton i Edward Alexander Preble kada su otkrili ostatke životinja u blizini napuštene kolibe.

Na sjevernom rubu jezera 1930-ih je otkriveno zlato, što je dovelo do formiranja grada Yellowknife koji će ubrzo postati glavni grad Sjeverozapadnih teritorija. Godine 1960. izgrađen je autoput oko zapadne strane jezera, produžetak autoceste Mackenzie, danas poznate kao Autocesta Yellowknife ili Autocesta 3. Dana 24. januara 1978. godine, sovjetski radar Kosmos 954 s ugrađenim nuklearnim reaktorom, pao je s orbite i raspao se. Komadi nuklearne jezgre pali su u blizini Velikog ropskog jezera. Gotovo sav nuklearni otpad otkriven je zajedničkom vojnom operacijom kanadskih oružanih snaga i Oružanih snaga Sjedinjenih Država pod nazivom Operacija Jutarnje svjetlo.[1]

Krajem 2010. godine mnoga mjesta Sjeverozapadnih teritorija su preimenovana u prvobitna indijanska imena. Prijedlog za mijenjanje naziva jezera podnijeli su članovi organizacije First Nations Dene Jahjo.[2] "Veliko ropsko jezero zapravo je vrlo strašno ime, osim ako ste zagovornik ropstva", kaže Dëneze Nakehk'o, jedan od osnivača ove organizacije. "Ovo je prekrasno mjesto, veličanstveno je i ogromno, i zapravo mislim da trenutno ime na karti ne priliči tom mjestu." Prijedlozi za novi naziv jezera su jezero Tucho i Tu Nedhe.[2][3]

Geografija[uredi | uredi izvor]

Rijeke Hay, Slave, Lockhart i Taltson glavne su pritoke jezera. Iz jezera ističe rijeka Mackenzie. Iako je zapadna obala pošumljena, istočna obala i sjeverni rub su poput tundre. Južna i istočna obala dosežu rub Kanadskog štita. Na prostoru Velikog ropskog, Velikog medvjeđeg i jezera Athabasca se nekad nalazilo prostrano ledničko jezero McConnell.

Jezero ima vrlo nepravilnu obalu. Na istočnom kraku jezera se nalaze mnogobrojni otoci. Poluotok Pethei razdvaja istočni krak od zaljeva McLeod na sjeveru i zaljeva Christie na jugu. Jezero je poluzaleđeno u prosjeku osam mjeseci u godini. Na nekim ravnicama koje okružuju Veliko ropsko jezero stvorile su se močvare. Južno od jezera nalazi se gnjezdilište ždralova otkriveno 1954. godine.[4]

Ice Lake Rebels[uredi | uredi izvor]

Od 2014. do 2016. godine, Animal Planet emitovao je emisiju Ice Lake Rebels koja je snimana na području ovog jezera. U serijalu je detaljno opisan život ljudi na jezeru.[5]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Weintz, Steve (23. 11. 2015). "Operation Morning Light: The Nuclear Satellite That Almost Decimated America". The National Interest (jezik: engleski). Pristupljeno 8. 3. 2021.
  2. ^ a b "Big Lake". Up Here Publishing (jezik: katalonski). Pristupljeno 8. 3. 2021.
  3. ^ "Goodbye Great Slave Lake? Movement to decolonize N.W.T. maps is growing | CBC News". CBC (jezik: engleski). Pristupljeno 8. 3. 2021.
  4. ^ Johnsgard, Paul (1. 2. 1982). "Whooper Recount: A close look at these endangered cranes reveals that, while their numbers are increasing, their rate of increase is actually declining". Papers in Ornithology.
  5. ^ World, Republic. "Where is 'Ice Lake Rebels' filmed? Know other details about the reality television series". Republic World (jezik: engleski). Pristupljeno 8. 3. 2021.