Venera iz Willendorfa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Venera iz Willendorfa
Wien NHM Venus von Willendorf.jpg
Autor nepoznat
Godina 24.000 – 22.000 godina p. n. e.
Tip Krečnjak
Dimenzije 11,5 cm
Lokacija Prirodoslovno-historijski muzej, Beč

Venera iz Willendorfa je mala statua izrađen od mehkog krečnjaka. Smatra se da je izrađena u periodu 24.000 - 22.000 godine p. n. e, a pronašao je arheolog Josef Szombathy na paleolitskom nalazištu blizu sela Willendorfa, u općini Aggsbach u Donjoj Austriji.

Opis[uredi | uredi izvor]

Statua prikazuje debelu ženu sa velikim grudima, a ima i tragova crvene boje. Želi se naglasiti dojenje i rađanje, te važna uloga žene. Kip je nazvan po rimskoj božici ljubavi i ljepote Veneri. Malehne ruke počivaju na grudima, a statua stane u dlan ruke. Statua najvjerovatnije predstavlja Božicu plodnosti ili Majku Zemlju, ali je nazvana po rimskoj božici.

Galerija[uredi | uredi izvor]


Nuvola apps package graphics.svg Nedovršeni članak Venera iz Willendorfa koji govori o umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.