Verhackert

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Verhackert s lukom i kruhom u Štajerskoj

Verhackert (također u Austriji: Verhackerts, Verhackertes, Verhackara) je namaz od dimljene, nasjeckane slanine, koji je uobičajen u Austriji i Sloveniji. U Sloveniji se naziva zaseka, a u austrijskoj pokrajini Koruškoj često i Sasaka.[1] Verhackert je registriran u austrijskom Registru tradicionalne hrane.[2]

Historija[uredi | uredi izvor]

Širenje ovog namaza u Austriji, počelo je nakon ukaza Josip II II iz 1784. kada je dozvoljeno seoskim gazdinstvima, da svoje prehrambene proizvode, vino ili mošt, mogu prodavati i ugošćavati goste u svom gazdinstvu, koje su nazvane Buschenschank. Ta se tradicija održala i do danas, jer lokali tog tipa su nisko oporezovani, ali mogu nuditi samo proizvode, koji su proizvedeni na vlastitom gospodarstvu.

Proizvodnja[uredi | uredi izvor]

Verhackert se pravi od dimljene, nasjeckane slanine, koja se sitno reže, mada se može i samljeti. Masi se dodaje sol i biber, te nakon dužeg mješanja se dodaje svinjska mast, koja se može podgrijati, da bi povezala smjesu. Nakon dvije sedmice, namaz je pripravljen sa željenom aromom.[3] Namazu se može dodavati crveni luk i bijeli luk, rjeđe majoran i kim mada je recept zavisan od regiona u komu se namaz pripravlja. Jede se namazan, obično na crni kruh i sastavni je dio tradicionalne štajerske užine ili zakuske (njemački: Brettljause).

Prodaja[uredi | uredi izvor]

Ponekad se prodaje i u obliku kobasica s plastičnom kožicom, rjeđe u limenkama ili staklenkama u trgovinama mješovitom robom, mesnicama i na tržnicama.

Varijacije[uredi | uredi izvor]

Slična jela su rillettes u Francuskoj i pottsuse u Njemačkoj. U Austriji su slična jela i namazi: Kübelfleisch, Kellergatsch, Grammelschmalzbrot, koji pored klasičnih sastojaka mogu još sadržavati čvarke, veći udjel svinjske masti, mladi sir, razne vrste svježih kobasica, kiselih krastavica, majonezu i feferone.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Honsig-Erlenburg, Manuela (3. 1. 2007). "Achtung, Strankalan!". derstandard.at (jezik: njemački). Der Standard. Pristupljeno 4. 2. 2023. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ "Verhackert". info.bml.gv.at (jezik: njemački). Bundesministerium Land- und Forstwirtschaft, Regionen und Wasserwirtschaft. Pristupljeno 4. 2. 2023. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ "steirisches Verhackert". gutekueche.at (jezik: njemački). Pristupljeno 4. 2. 2023. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)