Porodica Dursley

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Vernon Dursley)

Dursleyjevi (ili porodica Dursley) su imaginarni likovi iz serije romana o Harry Potteru spisateljice J. K. Rowling. Oni su jedina živuća rodbina Harryja Pottera. Kako bi osigurao njegovu sigurnost Albus Dumbledore je Harryja još kao bebu povjerio na brigu Dursleyjevima. Porodica Dursley živi u Kalininom prilazu br. 4, u Little Whingingu, Surreyju, u Engleskoj.

Prezime "Dursley" (izgovara se Darzli) dolazi od imena malenog grada u Gloucestershireu, u blizini rodnog mjesta J. K. Rowling.

Vernon Dursley[uredi | uredi izvor]

Vernon Dursley
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
Boja kosesijeda
ŠkolaSmeltings
Čistoća krvibezjak
Vjernostnikome
GlumacRichard Griffiths
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Kamen mudraca



Vernon Dursley je Harryjev tetak. Oženjen je Petunijom (sestrom Lily Potter) sa kojom ima sina Dudleyja. Vernon je opisan kao krupan čovjek sa velikim brkovima koji gotovo i nema vrat. On je glava svoje prodice i postavlja većinu pravila za Harryja te mu najviše prijeti dok njegova žena pokušava što više razmaziti njihovog sina. On je i direktor firme Grunnings koja proizvodi bušilice i čini se da je uspješan u svojoj karijeri. On je bezjak i prezire sve magične stvari i čarobnjake, a pogotovo svog nećaka Harryja. On i njegova žena Petunija su nevoljko podigli Harryja te su mu prešutjeli sve informacije o čarobnjačkom svijetu pa i o njegovim roditeljima. On ima sestru Marjorie Dursley koja mu je fizički vrlo slična, ali još odvratnija prema Harryju.

Petunia Dursley[uredi | uredi izvor]

Petunia Dursley
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodžena
Boja koseplava (u knjigama)
crna (u filmovima)
Boja očijusiva
Čistoća krvibezjakinja
Vjernostnikome
GlumacFiona Shaw
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Kamen mudraca



Petunia Dursley (r. Evans) je Harryjeva teta. U knjigama je opisana kao plavokosa žena koščatih ruku, konjskog lica i veoma dugačkog vrata koji joj pomaže u špijuniranju susjeda. Opsesivno prati vijesti o rastavljenim filmskim zvijezdama, a usput govori "kao da nas zanima što oni rade". Svi članovi njene porodice, osim njene sestre Lily i njenog sina Harryja, su bezjaci. Gospodin i gospođa Evans bili su ponosni što imaju vješticu u porodici, ali Petunija je svoju sestru smatrala čudakinjom.

Kasnije je upoznala Vernona Dursleyja i udala se za njega. 22. juna 1980. dobili su sina Dudleyja. Petunia Dursley godinama nije vidjela svoju sestru i pretvarala se kao da je ni nema, sestre Evans nisu razgovarale zato što je Lily Potter znala što Petunia misli o njoj. Međutim, jednog dana, dok je pred ulazna vrata stavljala prazne boce mlijeka, Petunia je pronašla svog malog nećaka Harry Pottera.

Uz Harryja je ostavljeno i pismo koje je napisao Albus Dumbledore u kojem on objašnjava da je Harryjeve roditelje Jamesa i Lilly Potter ubio Lord Voldemort, da se Lily žrtvovala kako bi spasila život svog sina i kako će Harryja od Voldemorta zaštititi život s njegovim jedinim krvnim srodnicima. Petunia i Vernon pristali su brinuti se za Harryja (zbog straha od magičnih ispada), ali mu nikad nisu posvetili posebnu pažnju te su mu pokušali izbiti magiju iz glave; nikad mu nisu rekli kako su njegovi roditelji umrli. Tvrdili su da su James i LIly poginuli u automobilskoj nesreći.

Kad su Petunia i njen suprug Vernon pokušali izbaciti Harryja iz svoje kuće na početku Reda feniksa, Petunia je primila urlojav od Dumbledorea - "Sjeti se mog zavjeta, Petunia" (J. K. Rowling je potvrdila da se urlojav odnosi na pismo koje je ostavio na njihovom kućnom pragu zajedno s jednogodišnjim Harryjem). Rowling je rekla i da je Dumbledore prije toga komunicirao s Petunijom. Teta Petunia zato zna više o čarobnjačkom svijetu nego što želi priznati. Petunia je pokazala da zna što su dementori i Azkaban, tvrdeći da je načula razgovor svoje sestre Lilyi "groznog dečka" koji je možda bio James Potter. Petunia ne koristi njegovo niti Lilyno ime.

Dudley Dursley[uredi | uredi izvor]

Dudley Dursley
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
Boja koseplava (u knjigama)
crna (u filmovima)
Boja očijuplava
ŠkolaSmeltings
Čistoća krvibezjak
Vjernostnikome
GlumacHarry Melling
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Kamen mudraca



Dudley Dursley (r. 22. juni 1980.) je sin jedinac Vernona i Petunije Dursley te nećak Marjorie Dursley i Lily Evans i Harryjev jedini bratić.

Opisan je kao krupni plavokosi dječak. Dudley je bio mažen od rođenja, dobijao je brdo poklona za rođendan i Božić, ali je uvijek želio još više. Imao je dvije spavaće sobe, a jednu nikada nije koristio, ali je vikao kad su njegovi roditelji tu sobu prepustili Harryju. Pokazivao je simptome derišta od prve godine života kada je zgranuta profesorica McGonagall rekla Dumbledoreu da je vidjela malog Dudleyja kako udara svoju majku i viče da želi još slatkiša.

Dudley je veoma nepristojan i sebičan, iako zna biti i pristojan kada želi ostaviti dobar dojam (obično kada na večeru dolaze poslovni partneri njegovog oca). Dudley i Harry su vjerovatno išli u istu školu u Surreyju u kojoj je Dudley, zajedno sa svojom bandom nasilnika, vladao i u kojoj su ostali učenici izbjegavali Harryja kako se ne bi zamjerili Dudleyju zato što su znali da ga Dudley mrzi. Kako je vrijeme prolazilo, Dudleyja su njegovi roditelji sve više 'mazili' i on je postao opasno debeo (na početku četvrte knjige dosegao je težinu i širinu mladog kita ubice), ali i loš učenik. Dudley je koristio svaki trenutak kako bi ponizio i mučio svog bratića Harryja, ali on za razliku od Harryja nije imao nikakve moći osim šaka.

Iste godine kad je Harry započeo školvanje u Hogwartsu, Dudley je upisan u internat koji je pohađao i njegov otac, Smeltings. Smeltings je opisan kao snobovska privatna škola s apsurdnim tradicijama.

Do pete knjige je Dudley fizički ojačao (dio njegovog sala vjerovatno se pretvorilo u mišiće čemu je pripomogla i stroga dijeta kojoj je bio podvrgnut tokom prethodne godine), počeo se zanimati za boks i čini se da ima talenta. Nasilnik je koji sada vodi 'bandu' prijatelja (Piers Polkiss, Dennis, Gordon i Malcolm) s kojom često tuče mlađu djecu. Dudley je između radne čatvrte i pete knjige počeo pušiti, a roditelji su ga i dalje tetošili. Dudleyja i Harryja su jedne večeri tokom ljetnih praznika napala dva dementora (koje je poslala Umbridgeica). Dudley se zbog užasnog osjećaja onesvijestio, a Harry je magijom uspio otjerati dementore. Uspio je dovesti potresenog Dudleyja kući, ali Dudley je bio uvjeren da je Harry koristio magiju kako bi prizvao dementore i prestrašio ga.

U četvrtoj knjizi, Dudleyjeva širina je premašila njegovu visinu pa su školski krojači rekli Dursleyjevima da ne postoji uniforma koja bi pristajala Dudleyju. Također, školska medicinska sestra iz Smeltingsa je Dursleyjevima preporučila da Dudleyja stave na strogu dijetu sa voćem i povrćem. Weasleyjevi su tokom ljeta kad je Dudley bio na dijeti došli po Harryja kako bi zajedno pogledali finale Svjetskog prvenstva u metloboju. Dudley se bojao Weasleyjevih (tokom posljednjeg susreta sa čarobnjakom izrastao mu je svinjski repić) i pokušao se zaštititi priljubivši se stražnjicom za zid. Fred i George Weasley su "slučajno" ispustili nekoliko čarobnih karamela jezikoduljica, a Dudley ih je pohlepno pojeo zbog čega mu je jezik bio otprilike metar duži od normalnog. Petunia Dursley je nakon početne prestravljenosti ipak dopustila Arthuru Weasleyju da mu smanji jezik.

U petoj knjizi su Dudleyja napali dementori, a u šestoj je dom porodice Dursley posjetio Albus Dumbledore koji je sažalijevao Dudleyja i okrivio Vernona i Petuniju zbog toga kako je dečko 'ispao'.

Marjorie Dursley[uredi | uredi izvor]

Marjorie Dursley
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodžena
Čistoća krvibezjakinja
Vjernostnikome
GlumacPam Ferris
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i zatočenik Azkabana



Marjorie "Marga" Dursley je sestra Vernona Dursleyja i izgledom podsjeća na svog brata. Ona je krupna žena koja gotovo i nema vrat, ali ima brkove. Iako nije Harryjeva krvna srodnica on je mora zvati "teta Marga". Marge živi na selu gdje uzgaja buldoge. Zbog toga veoma rijetko posjećuje Kalinin prilaz (na Harryjevo veliko zadovoljstvo). Međutim, Harry svaki njen posjet pamti po posebnoj okrutnosti prema njemu. Teta Marga misli da je Harry grozan dječak čiji su roditelji "bili pijanci". Tokom njenog posljednjeg posjeta u Harry Potteru i zatočeniku Azkabana Harry ju je uspio napuhnuti pa je ličila na balon. Prethodnih godina je znala nahuškati svoje pse na Harryja ili kupovati nove stvari Dudleyu pred Harryjem kako bi ga pravila ljubomornim.

Teta Marga u posjete Dursleyjevima dovodi i svog psa Rasparača - ona tvrdi da je Rasparač tužan kad nije u njenoj blizini i ponaša se prema njemu bolje nego prema nekim ljudima. Dok je teta Marga na putu za njene pse brine se pukovnik Fubster.