Versajski sporazum

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Versajski mir
The Signing of the Peace Treaty of Versailles

Versajski sporazum iz 1919. godine je bio mirovni ugovor koji je okončao Prvi svjetski rat između Njemačke i savezničkih sila Antante.

Nakon šest mjeseci pregovora koji su se održali na Pariškoj mirovnoj konferenciji 1919. godine, konferencija je zapravo potvrdila ono što se desilo i ranije u šumi Champpaigne, gdje su njemačke snage potpisale kapitulaciju i gdje je okončana borba između zaraćenih strana u Prvom svjetskom ratu. Ugovor je zahtjevao od Njemačke da prihvati potpunu odgovornost za prouzrokovanje rata, te da isplate goleme naknade nekima od savezničkih država prema člancima 231-247. Njemačka je tim ugovorom morala prepustiti ogroman dio svog teritorija saveznicima i odreći se svojih pomorskih i afričkih kolonija, te joj je bila ograničena proizvodnja oružja, što ju je ograničilo na određeno vrijeme da ratuje (kasnije ju je naoružao Hitler "do zuba"). Njemačka je morala i priznati samostalnost Austrije.

Naslovna stranica engleske verzije Versajskog ugovora.

Ugovor je sa njemačke strane službeno potpisao ministar vanjskih poslova Herman Müller. Ugovor je potvrdila i ratificirala Liga naroda 10. januara 1920. godine. U Njemačkoj je sporazum prihvaćen kao sramota i poniženje za njemački narod, što je kasnije direktno vodilo padu Weimarske republike 1933. godine i dolasku Adolfa Hitlera na vlast, koji se odrekao i povukao iz svih tačaka ugovora.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]