Versajski sporazum

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Versajski mir
The Signing of the Peace Treaty of Versailles

Versajski sporazum (francuski: Traité de Versailles) je bio mirovni sporazum koji je okončao Prvi svjetski rat između Njemačke i savezničkih snaga Antante. Potpisan je 28. juna 1919. godine, pet godina nakon atentata na nadvojvodu Franza Ferdinanda. Iako je primirje potpisano 11. novembra 1918. godine čime su okončane borbe, bilo je potrebno šest mjeseci pregovora na Mirovnoj konferenciji u Parizu da bi se zaključio mirovni sporazum. Sporazum je registrovan od strane Sekretarijata Društva naroda 21. oktobra 1919. godine.

Versajski sporazum je zahtjevao od Njemačke da prihvati potpunu odgovornost za prouzrokovanje rata, te da isplate goleme naknade nekima od savezničkih država prema člancima 231-247. Njemačka je tim ugovorom morala prepustiti ogroman dio svog teritorija saveznicima i odreći se svojih pomorskih i afričkih kolonija, te joj je bila ograničena proizvodnja oružja, što ju je ograničilo na određeno vrijeme da ratuje (kasnije ju je naoružao Hitler "do zuba"). Njemačka je morala i priznati samostalnost Austrije.

Naslovna stranica engleske verzije Versajskog ugovora.

Ugovor je sa njemačke strane službeno potpisao ministar vanjskih poslova Herman Müller. Ugovor je potvrdila i ratificirala Liga naroda 10. januara 1920. godine. U Njemačkoj je sporazum prihvaćen kao sramota i poniženje za njemački narod, što je kasnije direktno vodilo padu Weimarske republike 1933. godine i dolasku Adolfa Hitlera na vlast, koji se odrekao i povukao iz svih tačaka ugovora.

Pozadina[uredi | uredi izvor]

Prvi svjetski rat[uredi | uredi izvor]

Prvi svjetski rat (1914. - 1918.) je vođen širom Evrope, Bliskog istoka, Afrike i Azije. Zemlje izvan ratne zone su također bile pogođene prekidom međunarodne trgovine, financija i diplomatskih pritisaka od strane zaraćenih strana. Godine 1917. došlo je do revolucije u Rusiji, što je dovelo do raspada carske vlade i uspona Boljševika na čelu sa Vladimirom Lenjinom.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]