Veterinarska medicina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Veterinarska medicina ili veterina je grana medicine koja se brine o zdravlju domaćih i divljih životinja, kao i kućnih ljubimaca. Primarno se bavi preventivom, dijagnosticiranjem i liječenjem oboljenja i poremećaja kod životinja, kao i suzbijanjem širenja zoonoza i zaraznih oboljenja. Veterina se bavi i kontrolom, skladištenjem i distribucijom hrane životinjskog porijekla namijenjene ishrani ljudi.

Veterinarska medicina stara je koliko i prva veza između čovjeka i životinje, ali je posljednjih godina u eksponencijalnom porastu zahvaljujući napredovanju dijagnostike i terapijske tehnike za većinu životinja.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Star of life.svg Nedovršeni članak Veterinarska medicina koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.