Idi na sadržaj

Vezuv

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Vezuv
Monte Vesuvio
Vezuv gleda od ruševina Pompeja
Najviša tačka
Visina1281 m
Geografija
Vezuv nalazi se u Italija
Vezuv
Vezuv
Geologija
Starost stijena25,000 godina
Vrsta planineSomma volcano
Vulkanskiluk/pojasCampanian volcanic arc
Posljednja erupcija1944
Penjanje
Najlakša rutapješke
Napulj i Vezuv

Vezuv je stratovulkan u Napuljskom zalivu, Italija, oko 9 km istočno od Napulja i u neposrednoj blizini obale. Jedan je od nekoliko vulkana koji zajedno kreiraju Kampanijsko vulkansko područje. Vezuv se sastoji od velike vulkanske kupe, djelimično okružene stepenastim okvirom, prouzrokovano kolapsom više strukture.

Vezuv je najpoznati po svojoj erupciji 79. godine, što je vodilo ka uništenju Rimskih gradova, Pompeja, Herculaneuma i nekoliko drugih. Erupcija je izbacila oblake kamenja, vulkanskog pepela i para do visine od 22 km, lave i smrvljenog vulkanskog kamena u količini od 1,5 miliona tona po sekundi, otpuštajući nekoliko hiljada puta više termičke energije od bombardiranja Nagasakija i Hirošime. Pretpostavlja se da je od posljedica umrlo preko 15.000 ljudi, jedino sačuvano svjedočenje je ono Plinija mlađeg u vidu dva pisma historičaru Tacticusu.

Vezuv je imao erpcije mnogo puta od tada, i jedini je vulkan na evropskom kontinentu koji je je eruptirao u zadnjih stotinu godina. Danas se smatara jednim od najopsanijih vulkana jer u njegovoj neposrednoj blizini živi preko tri miliona ljudi.