Victoria Abril

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Victoria Abril
Victoria Abril
Rođenje 4. juli 1959.
Madrid
Godine rada 1974-danas
Goya nagrade
1995 (Niko neće govoriti o nama kad budemo mrtvi)


Victoria Abril je vrlo cijenjena španska filmska glumica i pjevačica. Svjetskoj javnosti je najpoznatija njena izvedba u filmu Pedra Almodóvara Veži me! (špa. ¡Átame!).

Glumila je u španskim, francuskim i italijanskim filmovima. Osam puta bila je nominirana za nagradu Goya u kategoriji glavne glumice, te ju je jednom i osvojila.

Također, ne treba zaboraviti ni njenu pjevačku karijeru, koju je započela izdavanjem albuma PutchEros do Brasil (2005). Treba još spomenuti kako je taj album po žanru muzike svrstan u bossanovu-džez. Pokušala je predstavljati Španiju na Evroviziji 1979. pjesmom Bang-Bang-Bang, ali je završila na 2. mjestu nacionalnog takmičenja, samo 1 poen iza Betty Missiego.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]