Victreebel

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Victreebel
Victreebel.png
Opći podaci
Japansko ime ウツボット, Utsubotto
Redni broj 71
Generacija prva
Vrsta Travnati/Otrovni
Stepen 2.
Razvio se iz Weepinbella
Razvija se u -
Razvoj Lisnati kamen
Visina 1,7 m
Težina 15,5 kg
Sposobnost Hlorofil (Chlorophyll)

Vitreebelovo ime dolazi od engleskih riječi "victory" = pobjeda, i "bell" = zvono. U imenu mu je i riječ "tree" = stablo, što se očito odnosi na to da je Victreebel Travnati Pokémon. Moguće je da njegovo cijelo ime glasi "big tree bell" = veliko zvonasto stablo, no s namjernim pogreškama u izgovoru. Smatra se da bi se Victreebel trebao zvati Victreebell, sa dva "l", kako bi imao povezanost u imenu sa svojim prijašnjim oblicima, Bellsproutom i Weepinbellom. No, Pokémon imena ograničena su na maksimalno 10 slova (zbog kodova u svim Pokémon igrama), pa je jedno "l" izbačeno. Njegovo japansko ime, Utsubot, vjerovatno je inspirirano riječju "utsubokazura", japanskim izrazom za vrčastu biljku mesožderku.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Victreebel izgleda poput izduženog Weepinbella; doduše, njegova su usta sada na vrhu njegove glave, u suprotnosti s Weepinbellom. Na ustima su mu sada dva mala očnjaka i velik list koji ih pokriva te se sada mogu otvarati i zatvarati. Duga vitica raste mu iz gore navedenog lista. Victreebelov izgled temelji se na vrčastim biljkama mesožderkama.

Kažu da Victreebel živi u velikim kolonijama duboko u džungli, iako se niko dosada nije vratio da bi dokazao ovu teoriju. Privlači plijen slatkim mirisom, nalik na med, prije nego što ga proguta i probavi sa želučanim kiselinama koje mogu rastopiti kosti. Obično, njegov su plijen insekti, iako je poznato da ponekad napada i jede manje ptice i sisare.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Victreebela se može dobiti samo na jedan način, a taj je upotrijebiti Lisnati kamen na Weepinbellu. Ne može ga se dobiti u Pokémon Red video igri, jedino razmjenom ili varanjem koristeći se šiframa.

Victreebela se po statistikama i setom tehnika može usporediti s Venusaurom, samo što Victreebel u zamjenu za svoj Defense i Special Defense ima viši Attack status, koji izvrsno djeluje s tehnikom Muljevite bombe (Sludge Bomb), te viši Special Attack status koji isto tako izvrsno djeluje sa Oštricom lista (Razor Leaf), kao i Sunčevom zrakom (Solar Beam). U Pokémon FireRed i LeafGreen video igrama, Victreebel ima pristup tehnici Gomilanja (Stockpile) / Pljuvanja (Spit Up) / Gutanja (Swallow). Ipak, Victreebel je nešto slabiji od Venusaura što se brzine tiče, što zajedno s njegovim slabim odbrambenim statistikama čini Victreebela manje poželjnim od Venusaura, posebno zato što Venusaur ima pristupa napadu Mahnite biljke (Frenzy Plant).

Ipak, Victreebel ima sposobnost Hlorofila (Chlorophyll), koja mu udvostručuje brzinu kada je vrijeme sunčano, pa se često može koristiti zajedno s Pokémonom koji zna tehniku Sunčanog dana (Sunny Day), ili s Groudonovom Sušom (Drought). Ako ga se upotrijebi pod Sunčevom svjetlošću, Victreebel se pokazuje kao okretan i moćan Travnati/Otrovni Pokémon, koji može konstantno napadati Sunčevom zrakom (koja je unaprijeđena Suncem) i napadom Muljevite bombe koja dobije bonus zbog njegovih jakih napadačkih snaga i njegovim Otrovnim tipom.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

James, član Tima Raketa, posjeduje Victreebela. Evoluirao je iz Weepinbella dok je bio u Centru za uzgajanje Pokémona (koji su vodili Butch i Cassidy). Victreebel nije nimalo pouzdan i odan Pokémon, jer svaki put pokušava progutati Jamesa kada ga ovaj pošalje van u borbu iz Poké lopte. Ova se tradicija nastavila s Jamesovom Cacneom u Advanced Generation epizodama animirane serije. Poznat je i po tome što je ispuštao veoma glasan vrisak kada bi izašao iz svoje Poké-lopte.

James je razmijenio svog Victreebela za Weepinbella od prodavača Magikarpa koji je tvrdio da će privlačiti druge Pokémone svojim mirisom. Ali ubrzo nakon razmjene, razvio se u Victreebela i odmah je pokušao progutati Jessie, koja se, na Jamesov veliki užas, zauvijek riješila Victreebela šutnuvši ga u zrak. U isto vrijeme, Jamesov prvi Victreebel pokušao je progutati prodavača Magikarpa, pa ga se i ovaj riješio na isti način. Dva Victreebela naletjela su jedan na drugog u zraku, pala na tlo, zaljubila se na prvi pogled i napustila Jamesa zauvijek.