Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dvorana Vijeća sigurnosti

Vijeće sigurnosti najbitnije je tijelo Ujedinjenih naroda kojem, prema 24. članu Povelje UN-a zemlje članice organizacije povjeravaju zadatak očuvanja međunarodnog mira i sigurnosti.

Sastav[uredi | uredi izvor]

Vijeće sigurnosti se sastoji od 15 zemalja članica UN-a; od toga pet permanentnih (Sjedinjene Američke Države, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija) i deset nestalnih članica. Nestalne članice postavlja Generalna skupština ukoliko zadovoljavaju dva kriterija: doprinos međunarodnom miru i sigurnosti te ostalim ciljevima organizacije i pravedna geografska raspoređenost. Nestalne članice u Vijeće sigurnosti su izabrane na vremensko razdoblje od dvije godine pri čemu se na prvim sljedećim izborima za nove članove (održanih nakon što se broj članica Vijeća sigurnosti s 11 povećao na 15) dva člana Vijeća sigurnosti izaberu za vremensko razdoblje od jedne godine. Zemlja članica kojoj je mandat istekao ne može biti izabrana ponovo odmah.

Način rada[uredi | uredi izvor]

Vijeće sigurnosti mora biti organizirano tako da se može sastati u bilo kojem trenutku; zato su zemlje članice dužne imati svog predstavnika prisutnog 24 sata na dan. Lokacija nije tačno određena.

Svaka država članica Vijeća sigurnosti ima po jedan glas. U proceduralnim odlukama (one koje treba usvojiti da bi Vijeće sigurnosti uopće djelovalo), odluke su usvojene ako za njih glasa devet od petnaest bilo kojih zemalja članica - kako stalnih, tako i nestalnih.

Meritorne odluke usvajaju se ako za njih glasa devet članova Vijeća sigurnosti među kojima pozitivno opredjeljenih za odluku mora biti svih pet stalnih članica.

Po 31. članu povelje o UN-u, sastancima može prisustvovati država nečlanica Vijeća kada se odluke koje donosi bitno tiču njenog interesa. U tom slučaju zemlji je dozvoljeno prisustvo na sastancima, ali ne i glasanje.

Proširenje Vijeća Sigurnosti[uredi | uredi izvor]

Današnje stanje Vijeća sigurnosti odražava sliku nakon Drugog svjetskog rata,zbog toga su Njemačka,Indija,Brazil,i Japan osnovali G4.Ovaj savez ima zadatak da promoviše ove 4. zemlje da bi dobile stalno mjesto u Vijeću sigurnosti.Iako mnoge zemlje smatraju da članice G4. trebaju dobiti stalno mjesto,mnogi analitičari smatraju da se to neće još dogoditi.


Vote stub.svg Nedovršeni članak Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.