Viken (jezero)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Viken

Viken je jezero u obliku potkovice koje se nalazi sjeverozapadno od Karlsborga u švedskoj pokrajini Västergötland na visini od 91,8m iznad mora.

U Viken se ulijeva voda iz jezera Örlen na jugu i Unden na sjeveru, da bi se kasnije voda iz Vikena preko rječice Forsviksån ulijevala u veliko jezero Vättern, koji je drugo po veličini jezero u Švedskoj a peto u Evropi. Göta kanal prolazi pored jezera uz pomoć brani kod Tåtorpa na zapadu i Forsvika na sjeveru. 1824. razbijen je rt Spetsnäset, koji je štrčao na istočnom dijelu Vikena, i time je stvoren Spetsnäskanalen, što je skratilo put Göta kanala za 3 nautičke milje (1 nautička milja = 1.852 metara).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]