Viktor Tausk

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Viktor Tausk
Rođenje

1880.

Žilina, Slovačka
Smrt 3. juli 1919.

Viktor Tausk (rođen 1879/1880., Zsolna/Žilina, Austro-Ugarska - umro 3. jula 1919.) jedan je od pionira psihoanalize i neurologije. Bio je učenik Sigmunda Freuda. Mladost je proveo u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, gdje je njegov otac, Herman Tausk, radio kao austrougarski službenik. U tom periodu Viktor Tausk radi i u Mostaru, Kladnju, Beogradu, te objavljuje i kratke priče i jednu dramu. Mnogobrojna familija Tausk nastavlja da živi u Sarajevu i drugim gradovima bivše Jugoslavije, a Viktor odlazi u Beč. Njegov brat Mirko Tausk jedan je od pokretača Radničkog štrajka u Sarajevu.

Godine 1919. odvaja se od Freuda, te objavljuje rad pod imenom "Uticajna mašina". Freud odbacuje njegove teorije, te Viktor Tausk, i pored svih napora, ne uspijeva izaći iz sjene svoga "oca". Odlazi na tretman kod Helene Deutsch, ali ubrzo upada u "ljubavni trougao" u kojem su, pored njega - Sigmund Freud i Lou Andreas-Salome. U jutro 3. jula 1919. izvršava samoubistvo.

Djela[uredi | uredi izvor]

Victor Tausk. Sexuality, War and Schizophrenia: Collected Psychoanalytic Papers (Philanthropy and Society) (1990) ISBN 0-88738-365-3

Knjige o Viktoru Tausku[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]