FC Viktoria Plzeň

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Viktoria Plzeň)
Viktoria
Puno imeFC Viktoria Plzeň
NadimakViktorka
Osnovan1911.
LokacijaPlzeň
Češka
Boje   
StadionDoosan Arena[1]
Kapacitet11.722
LigaHET liga
FederacijaCFA
Pozicija
2021./22.
1. mjesto
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Domaći
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Gostujući
Veb-sajtfcviktoria.cz

FC Viktoria Plzeň je profesionalni nogometni klub iz Plzeňa, Češka. Trenutno nastupa u HET ligi, prvom rangučeškog nogometa.

Historija[uredi | uredi izvor]

Klub je osnovan 1911. godine kao SK Viktoria Plzeň. Prvih osamnaest godina postojanja klub je igrao na amaterskom nivou. 1929. godine postaje član nacionalne profesionalne lige. Svoju prvu sezonu u ovom takmičenju završava na sedmom mjestu, da bi već naredne sezone bio drugoplasirani, što je klubu donijelo plasman u viši rang. U sezoni 1934/35. po prvi put nastupa u Prvoj ligi Čehoslovačke. Viktoria osvaja četvrto mjesto, zatim nastupa na Mitropa kupu. Igrala je dvomeč protiv Juventusa. U prvoj utakmici je bilo 3-3, da bi u Torinu izgubila sa 5-1.

U najvišem rangu čehoslovačkog nogometa nije ostvarila zapažene rezultate. 1938. godine već ispada u niži rang. 1949. godine mijenja ime u Sokol Škoda Plzeň, da bi tri godine kasnije bila poznata kao Sokol ZVIL Plzeň. 1953. godine postaje DSO Spartak LZ Plzeň. Kasnije je igrala pod imenima TJ Spartak LZ Plzeň i TJ Škoda Plzeň. Sadašnji naziv usvaja 1993. godine.

Uspjesi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Doosan Arena". stadiumguide.com. Pristupljeno 11. 6. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]