Vila Aschanska

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Vila Aschanska
Aschanska villan Umea Sweden.jpg
Vila Aschanska
General information
Status Spisak građevina u Švedskoj
Vrsta Vila
Arhitektosnki stil Viktorijanski
Grad Umeå
Država Švedska
Završena 1906. godine
Design and construction
Arhitekt Ragnar Östberg

Aschanska Villa je građevina u gradu Umeu u sjevernoj Švedskoj, proglašena zaštićenim nacionalnim spomenikom. Vila je projektovana od strane arhitekte Ragnara Östberga i izgrađena je 1906. godine za pukovnika Wilhelma Aschana koji je vodio Norrlands dragonregemente. Danas se u toj građevini nalazi restoran.

Građevina[uredi | uredi izvor]

Vila je dizajnirana od strane arhitekte Ragnara Östberga i izgrađena je 1906. godine za pukovnika Wilhelma Aschana koji je vodio lokalne vojnike.[1] Östberg je dizajnirao brojne objekte u Umeu, a poznat je po izgradnji gradske vijećnice u Stockholmu. Danas se ova vila koristi kao restoran.

Drvena vila je dizajnirana u nacionalno-romantičnom stilu koji je sličan stilu vile Scharinska koja je izgrađena od strane istog arhitekte nekoliko godina ranije. Vila se nalazi na kamenu temeljcu sa postoljem.

Građevina je svrstana na spisak tokom 1980-ih. Östberg je kreirao još jednu građevinu u Umeu, a to je bilo pozorište. Nažalost pozorište je bilo izgrađeno od drveta i spaljeno je do temelja 1913. godine. [1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Aschanska villan, umea.se, preuzeto 4. maja 2014