Vilim, grof Sullyja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Vilim (eng. William) (o. 1085. - o. 1150.) ime je jednog od grofova Sullyja, koji je također bio grof Bloisa i Chartresa. Njegovi roditelji su bili grof Stjepan Blojiški i kraljevna Adela Normanska, po čijem je ocu Vilim nazvan. Vilimov mlađi brat je bio kralj Stjepan.

Prikaz Vilima na porodičnom stablu, 14. vijek

Premda je kralj Henrik I u trenutku smrti imao gomilu vanbračnih sinova, niti jedan od njih nije smio stupiti na vlast. Henrik je imao kćer Matildu, ali nije bilo jasno smije li žena naslijediti vlast, pa je Vilim, kojem je Henrik bio daidža, mogao zavladati. Iz nekog razloga, umjesto njega je odabran njegov brat Stjepan, a među historičarima se uvriježilo mišljenje da je Vilim bio duševno bolestan i stoga nesposoban da vlada. Zato je zvan i Vilim Jednostavni.

Vilim je jednom prilikom pokušao ubiti biskupa Chartresa, što je možda pridonijelo vjerovanju da je bio mentalno neuravnotežen.

Vilim je po Adelinu nalogu oženio Agnezu od Sullyja,[1] kćerku Gillesa I i Edelburge. Vilim i Agneza su bili roditelji Eudesa,[2] Raula, Henrika, Margarete i Elizabete. Eudes je oženio Matildu od Baugencyja, sa kojom je bio otac Gillesa, Henrika, Eudesa i Adeline[3] (te možda Matilde i Agneze).

Redovnik Orderic Vitalis zapisao je da je Vilim bio "dobar i miroljubiv čovjek blagoslovljen djecom i bogatstvom" te ga je smjestio kao najstarijeg na popisu djece Adele i Stjepana.[4]

Postoji samo jedan znani prikaz Vilima, koji je napravio Bernard Gui u 14. vijeku.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Theodore Evergates, Aristocratic Women in Medieval France, str. 31
  2. ^ Hronike Orderica Vitalisa
  3. ^ Hronike Alberica iz Trois-Fontainesa
  4. ^ Plemstvo centralne Francuske