Vilim II, knez Oranske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Vilim II
Willem II Prins van Oranje.jpg
Detalj zajedničkog portreta sa Marijom Henrikom
Vladavina 14. mart 1647 - 6. novembar 1650
Prethodnik Fridrik Henrik
Nasljednik Vilim III
Supružnik Marija Henrika Stuart
Djeca Vilim III, kralj Engleske
Dinastija Oranje-Nassau
Otac Fridrik Henrik, knez Oranske
Majka Amalija od Solms-Braunfelsa
Rođenje 27. maj 1626
Smrt 6. novembar 1650

Vilim II (27. maj 1626 - 6. novembar 1650) je bio knez Oranske, grof Nassaua i stadholder Holandije od očeve smrti do svoje smrti.

Vilim II i Marija Henrika, knez i kneginja Oranje, grof i grofica Nassaua

Bio je sin stadholdera Fridrika Henrika, kneza Oranje, i Amalije od Solms-Braunfelsa. Vilim je 2. maja 1461. godine u Londonu oženio Mariju Henriku Stuart, najstariju kćerku škotskog i engleskog kralja Karla I i francuske princeze Henrike Marije. U vrijeme vjenčanja mladenka je imala deset, a Vilim petnaest godina, te brak stoga nije konzumiran nekoliko godina.

Naslijedio je kneževinu Oranje i grofoviju Nassau, te bio izabran za stadholdera Holandije nakon očeve smrti 14. marta 1647. godine. Sljedeće godine usprotivio se Sporazumu iz Münstera iako je on uključivao priznanje nezavisnosti Holandije.

Vilim je tajno započeo pregovore sa Francuskom u cilju proširenja svoje teritorije i centraliziranja vlade. U međuvremenu je podupirao i restauraciju monarhije u Engleskoj i Škotskoj, odnosno vraćanje brata svoje supruge, Karla II, na tron.

Godine 1650. Vilim II je upao u svađe sa moćnim amsterdamskim trgovcima koji su željeli smanjenje broja vojnika, čemu se Vilim odupirao. Svađa je završila Vilimovom odlukom da se osam članova provincijskog vijeća zatvori u zamak Loevestein. Istovremeno je poslao svog rođaka sa deset hiljada vojnika u Amsterdams a ciljem osvajanja grada silom, ali kampanja je završila neuspješno.

Nakon samo tri godine vladavine, Vilim II je umro od boginja. U trenutku njegove smrti njegova supruga je bila u visokoj trudnoći i nekoliko dana kasnije rodila njegovog nasljednika, Vilima III.