Vilim od Danske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Vilim od Gloucestera)
Za danskog princa Vilima koji je izabran za grčkog kralja, vidi Georgije I, kralj Grčke.
Vilim
DinastijaOldenburg
OtacĐorđe od Danske
MajkaAna, kraljica Velike Britanije
Rođenje24. juli 1689.
Smrt29. juli 1700.
Mjesto sahraneWestminsterska opatija

Vilim od Danske (24. juli 1689 - 29. juli 1700), dansko-norveški princ i vojvoda od Gloucestera u Engleskoj, bio je najdugovječnije dijete princa Đorđa od Danske i Norveške i buduće britanske kraljice Ane.

Budući da je bio jedino preživjelo dijete englesko-irske i škotske prijestolonasljednice, očekivalo se da će jednoga dana naslijediti majku i postati kralj. Rođen je za vrijeme zajedničke vladavine svoje tetke, englesko-irske i škotske kraljice Marije II, i tetka, istovremeno majčinog i tetkinog prvog rođaka, englesko-irskog i škotskog kralja Vilima III i II, te je po njemu dobio ime. Kralj Vilim mu je i dao na korištenje titulu vojvode od Gloucestera, ali nikada nije formalno učinjen vojvodom.

Vilimovo zdravlje je bilo slabo cijelog njegovog kratkog života. Patio je od epilepsije od rođenja i njegovi roditelji su se bojali za njegov život. Vremenom su napadi epilepsije postali rjeđi i njegovi roditelji su se preselili na selo, vjerujući da će mu čist zrak pomoći. Nije mogao ni hodati ni govoriti do treće godine života, a kasnije se nije mogao sam peti stepenicama. Uprkos fizičkoj slabosti, Vilim je bio smatran prilično inteligentnim.

Princ se razbolio nakon jedanestog rođendana. Liječnici su mislili da se radi o boginjama, te su na njemu provodili opasne i uglavnom beskorisne metode koje su se tada smatrale liječnjem. Umro je nekoliko dana kasnije, a autopsijom se došlo do zaključka da je patio od hidrocefalije. Sahranjen je u Vestminsterskoj opatiji.

Po Vilimu je ime dobio grad Williamsburg u Virdžiniji.