Viseći tramvaj u Wuppertalu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Viseći tramvaj u Wuppertalu

Viseći tramvaj u Wuppertalu, Njemačka, je jedinstveni, unikatni saobraćajni sistem, a njegov značaj seže daleko izvan teritorije grada u kojem se nalazi.

Službeno ime ovog sistema je Einschienige Hängebahn System Eugen Langen, jednotračni viseći vozni sistem Eugena Langena.

Kao što i samo ime govori, sistem je projektirao njemački inžinjer Eugen Langen, gradnja je završena još davne 1900. godine, 1901. je dobila dozvolu za rad, a u funkciji je još i danas.

Izgradnja je započela 1898, a prvobitni vozni park je sadržavao 26 vagona od po 6,5 tona.

Današnji vozni park je modernizovan i osposobljen za godišnji prevoz od 23 miliona putnika, što je u prosjeku 75000 putnika dnevno.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


AB-AS-grün.svg Nedovršeni članak Viseći tramvaj u Wuppertalu koji govori o saobraćaju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.