Visoka škola za informacione tehnologije, ekonomiju i preduzetništvo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
ITEP
Visoka škola za informacione tehnologije, ekonomiju i preduzetništvo
Osnovan 2016.
Vrsta Privatni univerzitet
Dekan dr. Valentin Kuleko
Lokacija Dositejeva 2, Laktaši, Bosna i Hercegovina
Veb-sajt [1]

Visoka škola za informacione tehnologije, ekonomiju i preduzetništvo (ITEP) je ustanova za obrazovanje iz oblasti informacijskih tehnologija, ekonomije i preduzetništva sa sjedištem u Laktašima, Bosna i Hercegovina. Škola je dio međunarodne kompanije LINK group[1] koja se bavi obrazovanjem iz oblasti informacijskih tehnologija i savremenog poslovanja kroz mrežu obrazovnih institucija.

O školi[uredi | uredi izvor]

Školovanje se vodi po programu u trajanju od tri ili četiri godine u zavisnosti od izbora programa. ITEP visoka škola ima dva nastavna programa za osnovne studije pod nazivom "Poslovna ekonomija i preduzetništvo" i "Računarske i informacione tehnologije". Nastava se odvija u skladu sa savremenim pedagoškim i didaktičkim metodama. Karakteriše je:

  • rad u malim grupama
  • mentorski rad i uspostavljanje neposrednog kontakta sa nastavnicima
  • povezivanje teorijskih znanja sa primjerima iz prakse kroz analize studija slučaja (case study)
  • timski rad uz razvoj interpersonalnih vještina[2]

Odsjeci[uredi | uredi izvor]

Na ITEP-u su zastupljena dva nastavna programa:

  • Poslovna ekonomija i preduzetništvo - stiču se znanja kao što su pokretanje i vođenje biznisa, preduzetničke poslovne vještine, prodaja i organizacija prodaje i finansije i investicije. Studenti po završetku treće godine studija dobijaju zvanje diplomiranog ekonomiste sa 180 ECTS bodova i stiču uslov da upišu i četvrtu godinu studija. Nakon uspješnog završetka četvrte godine studija dobijaju zvanje diplomiranog ekonomiste sa 240 ECTS bodova.
  • Računarske i informacione tehnologije - stiču se znanja kao što su: razvijanje i obezbjeđivanje primjene digitalne mrežne ekonomije, implementiranje rješenja iz elektronskog poslovanja, projektovanje najmodernijeg softvera, informacionih sistema, mreža, i baza podataka, testiranje softverskih rješenja, rješavanje složenih zadatka uz objektno orijentirano programiranje, i vizuelno programiranje softvera. Studije traju četiri godine nakon čega se stiče zvanje diplomiranog inženjera računarstva i informatike sa 240 ECTS bodova.

E-učenje[uredi | uredi izvor]

Visoka škola za informacione tehnologije, ekonomiju i preduzetništvo koristi Platformu za podršku učenju. Platforma je osmišljena kao dodatni resurs za savladavanje nastavnog gradiva, gdje studenti svoje znanje samostalno dopunjuju kroz multimedijalne materijale, testove za vježbanje i komunikaciju sa nastavnicima preko interneta.

Partnerstva i certifikati[uredi | uredi izvor]

ITEP je dio LINK group obrazovnog sistema, koji radi po zvaničnom ovlaštenju Cambridge odjeljenja za međunarodne ispite.[3] Svi polaznici škole koji sa uspjehom završe studijski program "Poslovna ekonomija i preduzetništvo" dobijaju mogućnost besplatnog profesionalnog usavršavanja na Cambridge ili nekom drugom programu na BusinessAcademy. Kroz partnerstva sa svjetskim ustanovama studentima su na raspolaganju brojni certifikati,[4] kao što su: Cambridge International Examinations (CIE), HR Certification Institute (HRCI), European Computer Driving Licence (ECDL), International Project Management Association (IPMA), Chartered Management Institute (CMI) i International Qualifications Network (IQN).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ LINK group portfolio
  2. ^ Personal development program na ITEP-u
  3. ^ LINK group BusinessAcademy je Cambridge International School
  4. ^ Certifikati na BusinessAcademy