Visoko u SFRJ

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pogled na naselje Luke

U socijalističkoj Jugoslaviji, od 1955. Visoko biva srez odnosno središte nekoliko današnjih općina: Breza, Fojnica, Ilijaš, Kiseljak, Kreševo i Vareš. Početkom 1950-tih godina počinje gradnja prvih većih stambenih i poslovnih zgrada u Visokom, kao i postepeno širenje grada prema prostranim i plodnim ravnicama uz obalu rijeke Bosne i Fojnice. U isto vrijeme vrši nagla industrijalizacija gdje se posebno ističe kožarska ali i prehrambena, metalna, tekstilna, trgovinska i građevinska industrija koja je bila u mogućnosti opskrbljavati čitav tadašnji srez te izvoziti u susjedne savezne republike i inostranstvo. Isto tako grad dobija sve bitnije objekte među kojima su pošta, policijska i vatrogasna stanica, dom zdravlja, zavičajni muzej, hotel, kao i robne kuće, sportske objekte i ostale stambene, poslovne i filijalne objekte. Vjerovatno najbitnije je osnivanje Doma zdravlja 1953. godine koji je uveliko poboljšao uvjete življenja na ovim prostorima. Dolazi i do procvata kulturnog života jer 1950-tih godina Visoko dobija svoje amatersko pozorište i kino. Školstvo je također uvelike poboljšano gradnjom tri nove škole, jedne osnovne škole "Safvet-beg Bašagić" te dvije srednje škole, "Hazim Šabanović" i Prve gimnazije, koja je slovila za elitnu školu u gradu i općini. U ovo periodu se osniva većina sportskih klubova, uključujući najuspješnije rukometni klub "Vitex" odnosno "Bosna", te aero klub "Izet Kurtalić", dok je bitno i osnivanje nogometnog kluba "Bosna" koja je nastala ujedinjavanjem Jadrana i Radničkog.

Tokom ovog perioda ubrzano se razvija privreda te niču tadašnji privredni giganti poput "KTK"-a, "Vispaka", "Vitexa", "Veleprometa", GP "Zvijezde", "Kovine" i mnogih drugih. Tadašnja privreda, prema podacima iz 1991., zapošljavala je 88% stanovništva, što dovoljno govori o kvalitetu i snazi visočke privrede koja je u 1991. ostvarila ukupan izvoz od 92,5 miliona dolara. Poseban trenutak za visočane je bio taj kada je Josip Broz Tito došao u Visoko gdje je obišao sam grad kao i tadašnje privredne gigante, i usput kupio kožno odijelo za sebe i svoju suprugu Jovanku u KTK-u (kožno tekstilni kombinat) koji je slovio za najkvalitetnijeg prerađivača kože u Jugoslaviji i šire. Kasnih 1980-tih godina te početkom 1990-tih dolazi do ubrzane urbanizacije grada gdje se gradi veliko gradsko naselje "Luke" koje se nalazi uz samu rijeku Bosnu, te predstavlja najgušće naseljeni dio grada. Izgradnja je prekinuta početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali je dovršena nedugo poslije rata. Zadnje godine ovog perioda su obilježene nemirima i raznim previranjima koje će rezultirati vanrednim stanjem 6. aprila i konačno izbijanjem rata u gradu i općini.