Visuć (Drvar)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Visuć je tvrđava iz srednjeg vijeka na području općine Drvar, Bosna i Hercegovina.

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Na teritoriji naselja Šipovljana se nalaze arheološki tragovi iz raznih perioda. Na prvom mjestu treba spomenutu gradinu na istoimenom brdu, odmah povrh brda Visuća. Utvrđeno je da se ispod te gradine nalazilo manje rimsko naselje, jer su arheolozi registrovali "rimsko groblja" sa upotrebom ranijih rimskih spolija. Tu je i srednjovekovni Visuć grad, podignut na strmoj istoimenoj kamenitoj litici, još uvijek je dobro očuvan. Istorijski izvori ne spominju grad pod tim imenom, ali se zato spominje grad Unac.

Historija[uredi | uredi izvor]

U današnjoj Bosni i Hercegovini oko rijeke Unca nalazila se Unačka župa, u kojoj je glavno mjesto bilo Unac i gdje je živjelo pleme Unčani. О toj župi i plemenu postoje skromni historijski podaci.

Za vrijeme ugarsko-hrvatskog kralja Karla Roberta, hrvatski ban Mikac Mihaljević iz Slavonije provalio je 1326. godine dolinom Une i Unca u Hrvatsku i Dalmaciju. Bilo je to u vrijeme međusobnih sukoba hrvatske vlastele u kojima je ušestvovao i bosanski ban Stjepan II Kotromanić. Tom prilikom ban Stjepan proširio je teritoriju bosanske države i na dijelove Bosanske Krajine. O tome piše suvremeni hroničar Micha Madius: . . . dominus Michaz banus . . habito castro Unac, versus Jadram direxit gressus suos.

Castra Unaz se spominje i 1435, pa 1522, nakon čega se našao u turskoj vlasti. Tvrđava je tada i napuštena.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Vjekoslav Klaić -Građa za topografiju ličko-krbavske županije u srednjem vijeku.