Vitamin B6

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Piridoksin
Piridoksal fosfat

Vitamin B6 ili piridoksin je vitamin B-kompleksa koji je topljiv u vodi. Osim piridoksina, vitaminsku aktivnost pokazuju, pirodoksal i piridoksamin.

Ovaj vitamin čini nekoliko sličnih spojeva. Piridoksin, piridoksal i piridoksamin derivati su piridina, a razlikuju se po grupi u položaju C-4. Piridoksin je bijeli kristalni prašak koji se lahko topi u vodi, a teže u alkoholu, hloroformu i eteru. Slabo se razgrađuje, ali je osjetljiv na sunčevu svjetlost.

Sva tri sastojka se nalaze u prirodi. Piridoksina ima u biljnom i životinjskom tkivu, posebno u jetri i bubrezima, zatim u kvascu, ribi, soji, jajima, mlijeku te voću (posebno suho voće, banane, avokado) i povrću (špinat, pšenične klice). Preporučene dnevne količine za odrasle zdrave muškarce su 2.0 mg, a za odrasle zdrave žene 1.6 mg pri normalnoj ishrani.

U jetri sva tri oblika prelaze u piridoksal fosfat i piridoksamin fosfat. Piridoksal fosfat je inače vrlo važan koenzim mnogih enzima u metabolizmu, aminokiselina te pri dekarboksilaciji.

Nedostatak vitamina B6 je vrlo rijedak. Javlja se kod primjene nekih lijekova ili vezan za nedostatak nekih drugih vitamina B-kompleksa. Simptomi nedostatka se očituju na koži i u centralnom nervnom sistemu. Uz to, ovaj vitamin ima i relativno nisku toksičnost.