Vitamin B6

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Piridoksin
Piridoksal fosfat

Vitamin B6 ili piridoksin je vitamin B-kompleksa koji je topljiv u vodi. Osim piridoksina, vitaminsku aktivnost pokazuju, pirodoksal i piridoksamin.

Ovaj vitamin čini nekoliko sličnih spojeva. Piridoksin, piridoksal i piridoksamin derivati su piridina, a razlikuju se po grupi u položaju C-4. Piridoksin je bijeli kristalni prašak koji se lahko topi u vodi, a teže u alkoholu, hloroformu i eteru. Slabo se razgrađuje, ali je osjetljiv na sunčevu svjetlost.

Sva tri sastojka se nalaze u prirodi. Piridoksina ima u biljnom i životinjskom tkivu, posebno u jetri i bubrezima, zatim u kvascu, ribi, soji, jajima, mlijeku te voću (posebno suho voće, banane, avokado) i povrću (špinat, pšenične klice). Preporučene dnevne količine za odrasle zdrave muškarce su 2.0 mg, a za odrasle zdrave žene 1.6 mg pri normalnoj ishrani.

U jetri sva tri oblika prelaze u piridoksal fosfat i piridoksamin fosfat. Piridoksal fosfat je inače vrlo važan koenzim mnogih enzima u metabolizmu, aminokiselina te pri dekarboksilaciji.

Nedostatak vitamina B6 je vrlo rijedak. Javlja se kod primjene nekih lijekova ili vezan za nedostatak nekih drugih vitamina B-kompleksa. Simptomi nedostatka se očituju na koži i u centralnom nervnom sistemu. Uz to, ovaj vitamin ima i relativno nisku toksičnost.