Viza za budućnost

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Viza za budućnost
VIZA.png
Orig. naslov Viza za budućnost
Autor(i) Sulejman Kupusović
Vojislav Milašević
Nedžad Begović
Glumci Nada Đurevska
Admir Glamočak
Meliha Fakić
Ljubiša Samardžić
Jasna Diklić
Mirvad Kurić
Emina Muftić
Izudin Bajrović
Enis Bešlagić
Porijeklo Bosna i Hercegovina BiH
Originalni jezik/-ci bosanski
Br. epizoda 206 epizoda + 4 novogodišnja specijala
Trajanje 25 minuta
Emitovanje
Orig. kanal Bosna i Hercegovina FTV
Emitiranje 6. oktobar 2002. – 27. oktobar 2008.
Profil na IMDb-ju


Viza za budućnost je bosanskohercegovačka TV serija producentske kuće Mebius film. Prikazivanje je započelo 2002. godine na Federalnoj televiziji. Ova serija je tokom prikazivanja zabilježila veliku gledanost na FTV-u. Posljednja epizoda je prikazana 27. oktobra 2008. godine.

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Porodica bošnjaka živi u stanu srpske Golijanin porodice koja je izbjegla tokom rata u Norvešku pošto je njihov stan uništen u ratu. Drama nastaje kada se porodica Golijanin zbog nostalgije vraća u Sarajevo i namjerava da živi u svom stanu. Porodica Husika koje predvodi čvrsta žena Alma, njen suprug uvijek potlačeni i kokuz Suad i njegova punica Mubera sa još troje djece Nejra, Merima i Belma ne želi izaći iz stana dok im se ne napravi novi stan i ne namjeravaju pustiti Golijanine u stan. Porodica Golijanin predvođena Milanom, penizionisanim diplomatom i političarem, Danicom, njegovom ljubomornom i borbenom ženom i sinom Nešom koje je ostao u Norveškoj, ali se vraća u petoj sezoni. Komšije Husikama su Sena, koja je dosadna i poznata po tome što sve zna i Mirom, srbinom koji ima želju da im dijete i koji se potpuno asimilirao sa ovdašnjim stanovništvom. Nakon što ih Husike ne puštaju u stan oni nakratko prelaze u kod Mire, kojeg nacionalno osvijeste i pokušavaju ga okrenuti protiv Sene. Na dan deložacije Husika dolazi rješenje u kojem piše da dvije porodice moraju živjeti zajedno. Tokom zajedničkog stanovanja dolazi do stalnih sukoba, a često ih miri kabadahija Rile, Muberin sin, Almin brat, Suadov šura kojeg se Suad jako boji i Milanov dobar prijatelj. Usput silom prilika useljava se i šaner hrvat Hrvoje Uskok koji upada neprestano u nevolje, a zatim odlazi sa ocem. Tu su i piljari piroman Nero i njegova supruga Dijana zatim frizeri škrti Sejo i darežljiva Zlata. Kasnije se useljava porodica Mutapčić-Hadžiabdagić predvođeni konobarom Zelom koji dolazi u Sarajevo sa trudnom suprugom Hedijom da mu se sin tamo rodi i ta ga može zvati Sarajlica. Milan koji pokušava podići iz pepela svoju političku karijeru osnivajući Građansko-seljačku stranku (GSS) čiji član postaje Zela i na kraju na neobičan način dolazi na mjesto ministra. Kasnije se iz Srbije doseljavaju porodica Jović predvođena psihologom Aleksandrom, bibliotekarkom Tanjom, njihovom kćeri Saškom i senilnom majkom Oliverom. Sve se završava u jednom hotelu nakon što se Sena porodi, Zela da ostavku na mjestu ministra, Rile se oženi, a dvije porodice konačno se sprijatelje.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Glavne[uredi | uredi izvor]

Lik Glumac Sezone
1 2 3 4 5 6
Mubera Polovina-Gaćo Nada Đurevska Glavni
Milan Golijanin Ljubiša Samardžić Glavni
Danica Golijanin Jasna Diklić Glavni
Suad Husika Admir Glamočak Glavni
Alma Husika Meliha Fakić Glavni
Rifat Polovina Mirvad Kurić Glavni
Oskar Prohaska Zoran Bečić Glavni Epizodni
Belma Husika Amra Kapidžić Glavni
Miro Izudin Bajrović Glavni
Sena Minka Muftić Glavni
Tonči Rijad Ljutović Glavni
Hrvoje Uskok Žan Marolt Glavni Epizodni
Sanja Sanda Krgo Glavni Epizodni
Merima Husika Lejla Zvizdić Glavni
Nejra Husika Maja Ibrahimpašić Glavni
Vinko Uskok Boris Dvornik Epizodni Glavni
Zejnil Mutapčić-Hadžiabdagić Enis Bešlagić Epizodni Glavni
Sabahudin Kreljo Ermin Sijamija Epizodni Glavni
Nadir Hadžić Emir Hadžihafizbegović Glavni
Sofija Jović Tatjana Bošković Glavni
Aleksandar Jović Borislav Stjepanović Glavni
Nenad Golijanin Mario Drmać Glavni

Epizodne[uredi | uredi izvor]

Ime glumca/glumice Uloga u seriji
Drago Buka Nero
Dženita Imamović Hedija Mutapčić-Hadžiabdagić
Sanja Burić Dijana
Nermin Omić Sejo
Faketa Salihbegović-Avdagić Zlata
Snežana Marković Saška Jović
Rade Čolović Soko Sivi
Narcis Babić Žuti
Robert Krajinović francuski oficir SFOR-a
Mediha Musliović Ranka
Ksenija Jovanović Olivera
Nela Đenisijević Lejla
Miraj Grbić advokat Spasić
Vedrana Seksan Inspektorica
Željko Stjepanović Inspektor Žiga
Šerif Aljić Krezo
Muhamed Bahonjić Dekan
Amina Begović Sofija Ceger
Nakib Abdagić Policajac
Vladimir Divjak Profesor
Alija Aginčić Veso
Šefika Korkut-Šunje Rahima
Vedrana Seksan Inspektorica Jasmina
Anita Memović Inspektorica iz Slovenije
Lana Barić Kiki
Almir Kurt Doktor Karić

Epizode[uredi | uredi izvor]

Sezona Epizoda Originalno emitiranje
Premijera sezone Kraj sezone
1 30 6. oktobar 2002. 27. april 2003.
2 40 21. septembar 2003. 21. juni 2004.
3 30 12. septembar 2004. 3. april 2005.
4 40 8. septembar 2005. 8. juni 2006.
5 40 12. oktobar 2006. 12. juli 2007.
6 26 4. novembar 2007. 27. oktobar 2008.

Zemlje u kojima se serija prikazala[uredi | uredi izvor]

Zemlja Kanal Premijera Kraj
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Bosna i Hercegovina FTV
RTRS
2002 2008
Flag of Montenegro.svg Crna Gora RTCG (2004–2005)
TV Vijesti (2005–2008)
2004Dvostruki bodež
Flag of Serbia.svg Srbija RTS (2004–2005)
RTV Pink (2005–2008)
Flag of Slovenia.svg Slovenija RTV SLO 2005
Flag of Macedonia.svg Makedonija MRT 1 2006

Dvostruki bodež Srbija i Crna Gora su bile jedinstvena država kada je krenulo prikazivanje ove serije.

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

 • U posljednjoj, 206. epizodi, postoji najava za sljedeću epizodu, te je najavljeno da će ta epizoda biti prikazana u jesen 2008. Međutim, ta jesen nikad nije došla, s obzirom da ta epizoda nikada nije prikazana, čak niti tokom brojnih repriziranja. Ni dan danas niko ne zna kako je serija završila.
 • Viza za budućnost je posljednja serija koju je producirala produkcijska kuća "Mebius-film", te jedina uspješna koju je producirala ista.
 • Ova serija je prikazana u svim ex-yu republikama osim Hrvatske.
 • Uprkos tome što serija ima 6 sezona, ona se može jednostavnije podijeliti na dvije sezone. Prema ovoj podjeli, prva sezona ima 100 epizoda (2002-2005), a druga ima 106 epizoda (2005-2008).
 • Avaz je bio koproducent serije do 60. epizode, a u 85. epizodi tu ulogu preuzima Grand kafa. Između tih epizoda nije bilo koproducenta.
 • Do kraja serije cijela glumačka postava ostala je ista.

Greške[uredi | uredi izvor]

 • U brojnim epizodama se vidi mikrofon.
 • U 6. epizodi, kada su Milan i Miro igrali šah, Miro je imao otkopčan rajfešlus na svom radnom odijelu. Kada je Milan otišao napolje da vidi je li sve u redu sa autom, Miro je zakopčao rajfešlus. A kada se Milan vratio, Miro je opet imao otkopčan rajfešlus.
 • Tokom 29. epizode, Alma, kada je vidjela Danicu ogrnutu lisicom, rekla joj je "Ogrnula si se sa lisicom usred ljeta", a u narednoj sceni, kada Vinko dolazi u Sarajevo, vidi se snijeg napolju.
 • U 39. epizodi, Milan je rekao: "Stiže viski, gospodine Sofija."
 • Prije svake epizode prikaže se natpis U prošloj epizodi i onda se prikaže kratak sadržaj prošle epizode. Međutim u 6. epizodi, nije prikazan taj natpis, a u 42. epizodi, umjesto U prošloj epizodi pisalo je U slijedećoj epizodi!
 • U 42. epizodi, Mubera je rekla "Moram se javiti neni" umjesto Seni!
 • U 47. epizodi, Alma je rekla kako je opsada Sarajeva trajala 1100 dana, a ustvari trajala je 1425 dana!
 • U drugoj sezoni, prije scena koje prikazuju Krezu, Prohasku i Spasića kako kockaju prikaže se slika Hotela Saray. Međutim, te scene nisu snimljene u Hotelu Saray, već u plavoj sobi u stanu Husika-Golijanin.
 • U 50. epizodi, kada Mubera otvara vrata Sofiji, u trpezariji se čuje dijalog Danice i Alme iz prethodne scene, što dokazuje da scene nisu snimane redoslijedom kojim su prikazane.
 • Plava soba je bio naziv za sobu u kojoj su stanovali Milan i Danica. Međutim, ta soba ni u jednom trenutku nije bila plava. Naime, do 65. epizode, ta soba je bila žuta, a od 65. pa sve do kraja serije ta soba je bila crvena!
 • U 66. epizodi, dok su Zlata i Nejra razgovarale na telefon, Nejra je rekla da Mubera nije kod kuće, a u tom trenutku Mubera je bila kod kuće!
 • U 68. epizodi, kada je Zela razgovarao sa Muberom preko telefona, ona mu je rekla da je Rile u kuhinji, a on je u prethodnoj sceni izašao iz stana.
 • Merima je u 78. epizodi rekla kako registarska oznaka Milanovog auta (Renault Scenic) glasi 618-E-363, a ustvari je 639-M-323.
 • U 85. epizodi, kada je Zela predstavljao Rileta Hediji, rekao je da se zove Rifet, a ustvari je Rifat!
 • U 58. epizodi, kada Milan ulazi u Alminu i Suadovu sobu, primjećuje se kako se ta soba nalazi na spratu. Međutim, u 86. epizodi, vidi se da se ta ista soba nalazi u prizemlju.
 • Boris Dvornik je bio u glavnoj glumačkoj postavi tokom cijele treće sezone, međutim nije se pojavio niti u jednoj od 30 epizoda treće sezone. Isti je slučaj sa Lejlom Zvizdić i Majom Ibrahimpašić, koje se nisu pojavile ni u jednoj epizodi šeste sezone, a bile su u glavnoj glumačkoj postavi do kraja sezone.
 • U 101. epizodi, primjećuje se kako unutrašnja strana ulaznih vrata u stanu Husika-Golijanin ima špijunku. Međutim, ta ista vrata, sa vanjske strane nemaju špijunku!
 • Stan je u početku bio dvoetažni, te su u trpezariji bile stepenice koje su vodile ka gornjem spratu, međutim u 107. epizodi te stepenice misteriozno nestaju.
 • U 124. epizodi, vidi se kako Aleksandrov automobil (Hyundai Sonata) ima različite prednje i zadnje tablice. Naime, prednja tablica je BG 222-53 a zadnja tablica je BG 912-50!
 • U 188. epizodi, koja je emitovana krajem 2007. godine, na Aleksandrovom automobilu (ovaj puta Hyundai XG) se nalaze tablice Srbije i Crne Gore, a ta država se raspala 2006. godine!

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]