Vizije kćeri Albionovih

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ilustracija na početku Blakeovog djela Vizije kćeri Albionovih (1793), u kojem kritizira judeističke i hrišćanske vrijednosti braka.

Vizije kćeri Albionovih (engleski: Visions of the Daughters of Albion) pjesma je Williama Blakea iz 1793, koja je objavljena kao knjiga s njegovim ilustracijama. Kratak je i ran primjer njegovih proročkih knjiga i djelimičan nastavak Knjige o Theli.

Priča[uredi | uredi izvor]

Veći dio pjesme govori o ženskom liku pod imenom Oothoon, koju se naziva "nježnom dušom Amerike", i njenom seksualnom iskustvu. S. Foster Damon (A Blake Dictionary) pretpostavio je da je Blakea nadahnulo djelo Odbrana ženskih prava Mary Wollstonecraft iz 1792. godine.[1]

Oothoon je zaljubljena u Theotormona, koji prikazuje čednog muškarca lažno uvjerenog u svoju pravednost. Oothoon poželi Theotormona, ali je iznenada siluje Bromion. Nakon tog čina ni Bromion ni Theotormon ne žele imati nikakve veze s njom.

Simbolika[uredi | uredi izvor]

Imena likova prikazuju njihove simboličke uloge, što je tipično za Blakea. Theotormonovo ime vuče porijeklo iz grčke riječi "theos", koja znači bog, i latinske riječi "tormentum", koja znači "mučiti". Ime njegovog suparnika Bromiona grčkog je porijekla i znači "onaj koji riče".

Bromion prikazuje strastvenog muškarca kojeg prožima vatra požude. Oothoon prikazuje ženu iz Blakeovog društva koja nije imala prava nad svojom seksualnošću. Blakeove kćeri Albionove gledaju na zapad, prema Americi, jer je vjerovao da je ondje odlučeno da će se jednog dana ukinuti svi oblici diskriminacije. U Americi bi rase živjele u skladu i žene bi mogle imati pravo nad svojom seksualnošću. U isto vrijeme Blake primjećuje da se Amerika oslobodila britanske vlasti, ali da i dalje zagovara ropstvo.

Blake se poslužio Platonovom alegorijom pećine u Vizijama kćeri Albionovih kako bi prikazao da tri lika nikako ne razumiju istinsku prirodu stvarnosti jer ih stalno sputavaju konvencije. Smatra se da je Theotormon misticirani oblik Johna Stedmana, čiju je knjigu, koja govori o njegovom iskustvu s ropstvom i brutalnošću u Surinamu na obali Južne Amerike, Blake u to vrijeme ilustrirao.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Foster Damon, S. A Blake Dictionary: The Ideas and Symbols of William Blake. Dartmouth College Press. str. 472. 2013.
  2. ^ "Romanticism and Colonialism, edited by Tim Fulford and Peter J. Kitson". Arhivirano s originala, 3. 3. 2016. Pristupljeno 26. 12. 2019.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]