Vladimir Beba Popović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Vladimir Beba Popović (Srbija, 1958.) je osnivač i direktor regionalne think-tank organizacije Institut za javnu politiku i nekadašnji Šef Biroa za komunikacije u Vladi Zorana Đinđića.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Srbiji 3.10.1958. godine. Završio je Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu. Krajem osamdesetih godina postaje prvi direktor multinacionalnog lanca advertajzing agencija Ogilvy & Mather za područje Jugoslavije. Uvođenjem višestranačja u Srbiju, Vladimir Popović uzima aktivnu ulogu u političkom životu opozicione Srbije i od samog početka kreira marketinške kampanje za većinu stranaka tadašnje opozicije. Od 1994. godine započinje stalnu saradnju sa Demokratskom strankom i njenim predsjednikom Zoranom Đinđićem. U tom periodu, Popović je bio menadžer svih političkih izbornih kampanja u kojima je učestvovala DS, kao i opozicionih koalicija, poput koalicije Zajedno, Saveza za promjene, itd. Bio je direktor izborne kampanje koalicije DOS. Nakon demokratskih promjena, Popović ulazi u vladu i učestvuje u formiranju kabineta premijera, da bi zatim preuzeo formiranje i upravljanje Biroom za komunikacije Vlade Republike Srbije. Na toj funkciji ostaje do sredine 2003. godine, kada se vraća svojoj firmi i savjetovanju.

Od 2004. godine nastavlja da aktivno pomaže civilni sektor u Srbiji. Učestvuje u izradi brojnih projekata, prije svega sa komitetom pravnika za ljudska prava Yucom iz Beograda i Biljanom Kovačević Vučo. Aktivno pruža usluge, pomaže građanske stranke u Srbiji i učestvuje u stvaranju novih liberalnih i demokratskih pokreta i stranaka. Od 2005. živi i radi u Beču, Londonu i Podgorici. Završio je brojne specijalizacije iz političkog marketinga, državne administracije, medija i primjene medijskih strategija.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]