Vladimir Srebrov

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Vladimir Srebrov
Rođenje (1954-Nedostaje parametar 1=mjesec!-00) . Nedostaje parametar 1=mjesec! 1954.
Požarevac, Jugoslavija
Smrt1999(1999-00-00) (44–45 godina)
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Vladimir Srebrov je rođen 1954. godine u Požarevcu, Srbija gdje je njegov otac bio na službi kao oficir JNA. Rođeno ime mu je bilo Milan Nikolić. Umro je 1999. godine u Sarajevu.

Osnovnu i srednju školu završio u Travniku i Banjaluci, a zatim diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Magistrirao je u SSSR-u. Tokom postdiplomskog studija u SSSR-u ponesen idejom panslavizma mijenja rođeno ime u Vladimir Srebrov. Prije i poslije rata radio kao bibliotekar na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. 1990. godine bio jedan od osnivača Srpske demokratske stranke BiH (SDS BiH) kao lider militantnog dijela SDS-a nazvanog Mlada Bosna. Međutim ubrzo je izbačen iz SDS-a zbog svog ultranacionalizma[nedostaje referenca] kada mijenja političku orjentaciju. Tokom rata je ostao u Sarajevu aktivno politički angažovan podržavajuću građansku opciju u BiH. 1992. godine je na prevaru uhapšen od strane bosanskih Srba i zatvoren u zatvor Kula gdje je bio izložen torturi. Nakon rata je nastavio sa političkim angažovanjem kao nezavisni politički kandidat bez većeg uspjeha na izborima.

Objavio je knjige poezije "Breze na asfaltu", "Usta velikog grada", "Crni zamak" i "Prisilni izbor". Nagrađen nagradom "Petar Kočić" 1974. godine.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]