Vlado Sučić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Vlado Sučić
Rođenje (1936-09-21) 21. septembar 1936 (87 godina)
Livno, Kraljevina Jugoslavija
NacionalnostHrvat
Zanimanjeromanist

Vlado Sučić (1936), romanist.

Vlado Sučić rodio se u naselju Vidoši kod Livna. Studij francuskog jezika s književnošću, latinskog jezika i rimsku književnost, te talijanskog jezika završio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1961. Magistarski rad pod nazivom: Osnovni idiomi u francuskoj nauci o književnosti i njihovo mjesto u nastavi francuskog jezika na Filozofskom fakultetu, odbranio je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1974. Na istom Fakuultetu odbranio je doktorsku disertaciju pod nazivom: Vremenska rečenica u savremenom francuskom i srpskohrvatskom jeziku (1983). Za metodičara za francuski jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu izabran je 1971. Prošao je sva univerzitetska zvanja. Predavao je Morfosintaksu, Sintaksu i Metodiku nastave francuskog jezika.

Jedan period bio je lektor srpskohrvatskog jezika na Univerzitetu IV Sorbonne u Parizu (1985-1987). Bio je predavač na Odsjeku za romanistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu 1987-1988. Obavljao je funkciju prodekana za nastavno-naučna pitanja na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, u tri navrata. Bio je šef odsjeka za romanistiku. Bio je dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu u periodu 1998-2002. Penzionisan je 2006. Izabran je za professora emeritusa.

Vlado Sučić bavio se lingvistikom, primijenjenom lingvistikom i metodikom nastave francuskog jezika, proučava sintaksu i leksikologiju. Objavio je jednu knjigu i četrnaest udžbenika francuskog jezika za osnovnu školu i gimnaziju, tri metodička priručnika za nastavnike francuskog jezika, te nekoliko desetina naučnih i stručnih radova u različitim časopisima (Živi jezici Beograd, Književni jezik Sarajevo, Naša škola Sarajevo, Strani jezici Zagreb, Radovi Filozofskog fakulteta u Sarajevu). Dobio je nagradu “Svjetlosti” za najbolje vaspitno-obrazovno djelo (Udžbenik francuskog jezika za V razred osnovne škole) 1990.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • Temporalna klauza sa veznikom kad u savremenom francuskom i srpskohrvatskom jeziku, Institut za jezik i književnost u Sarajevu, Sarajevo 1988, 166 str.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Spomenica 60. godišnjice Filozofskog fakulteta u Sarajevu (1950–2010), Filozofski fakultet, Sarajevo 2010, 273-274.