Vlasi u srednjovjekovnoj Bosni

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Vlasi u srednjovjekovnoj Bosni predstavljaju sastavnicu društvene strukture srednjovjekovne Bosne. Historijat Vlaha u jugoistočnoj Evropi obuhvaćen je dugim vremenskim razdobljem. Njihova geneza i historijska pojava još uvijek je problemska za istraživače (Vlasi). U srednjovjekovnoj Bosni historijski podaci o Vlasima su brojni za razvijeni i kasni srednji vijek. Prema njima prepoznaje se njihova rasprostranjenost, organizacija i mjesto i uloga u društvu.

Vlasi se vežu za određeno područje putem katunske organizacije. Katun predstavlja zajednicu jednog ili više rodova Vlaha povezanih u jedan prostor i prepoznatljivu organizacionu cjelinu. Takvi su katuni Burmaza, Bobana, Vlahovića, Kresojevića, Mirilovića, Pliščića, Kutlovića, Predojevića, Nenkovića, Riđana, Ugaraka, Gleđevići na području današnje Hercegovine. Na čelu katuna je katunar, a obično iz jedne porodice se prati nasljedna linija predvodnika katuna. Ti katuni se vremenom raslojavaju na način da predstavnici pojedinih rodova stvaraju nove katune (Teritorijalizacija katuna). Katunska organizacija utiče na razvoj naselja, pa neka današnja naselja upravo za svoje ime duguju katunima Vlaha, kao što su naselja (Gleđevci i Vlahovići).

Uprkos razvijenoj unutrašnjoj organizaciji i očito određenoj etničkoj podlozi, Vlasi u srednjovjekovnoj Bosni bili su uklopljeni u feudalnu hijerarhiju u specifičnom društvenom statusu. Vlasi su bili vazali bosanskih vladara, a kasnije su, poput drugih regalnih prava raspodjeljivani i bosanskim velmožama. Njihova osnovna djelatnost prepoznaje se u ekonomiji širih područja. Osnovno njihovo zanimanje je stočarstvo i karavanska trgovina.


Spisak katuna i vlaških skupina u srednjovjekovnoj Bosni:

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Ковачевић Десанка, "Средњовјековни катуни по дубровачким изворима", Симпозијум о средњовјековном катуну, Научно друштво СР Босне и Херцеговине, Посебна издања, књига II, Одјељење Историјско-филолошких наука I, Urednik Milenko Filipović, Sarajevo 1963, 121-142.
  • Esad Kurtović, Seniori hercegovačkih vlaha, „Hum i Hercegovina kroz povijest. Zbornik radova s međunarodnoga znanstvenog skupa održanog u Mostaru 5. i 6. studenoga 2009”, Hrvatski institut za povijest, Zagreb 2011, [1][mrtav link]