Vodopadi Ilomske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Mali i Veliki vodopad snimljeni uzvodno
"Veliki" vodopad, visina ≈40 m
Slap (buk) "Sinjac" se nalazi ispod zaseoka Nikodinovići (Petrovo polje), par stotina metara nizvodno od ušća Male Ilomske.
"Mali" vodopad

Vodopadi Ilomske uključuju Veliki vodopad i Mali vodopad, kojima se može pridružiti i nekoliko slapova u gornjem i srednjem toku rijeke. Veliki i mali vodopad se u kanjonu na podvlašićkoj visoravni, udaljeni oko 2 km od ušća ove rijeke u Ugar, u uskom kanjonu između gotovo okomitih Korićanskih stijena (lijevo) i sêla Márići i Đénići, tj. Márićâ i Imljanskih stijena (desno). Oba vodopada se nalaze na nadmorskoj visini između 750 i 780 m, što je za oko 350 m niže u odnosu na okolnu imljansku i korićansku zaravan.[1][2]

U nekim novijim izvorima, a osobito na društvenim mrežama ga imenuju kao “Skakavac” ili “veliki i mali slap”, iako su ga domoroci od davnina označavali kao Veliki i Mali vodopad na Ilomskoj. Može biti indikativno da novi posjetioci, svakom viđenom vodopadu daju ime “skakavac”.

Veliki vodopad je visok čak oko 40 m, a neupadljiv je sa okolnog (korićansko-imljanskog) platoa. U ovoj divljini vodopadi sve više privlače pažnju planinara, turista i ribolovaca, a okomita stijena sa koje rijeka pada pogodna je i za alpinističke poduhvate.[3][4][5]

Pored vodapada, u gornjem i srednjem toku Ilomske nalaze se i dva slapa: jedan ispod pitoke Manatovac, koji je preusmjeren za vodosnabdijevanje Skender Vakufa, dok je Sinjac (ispod zaseoka Nikodinovići, sela Petrovo polje) omiljeno kupalište lokalne mladeži tokom ljeta.

Nekada atraktivno ušće Ilomske je devastirano izgradnjom "male hidroelektrane".

Sve se to dešava unatoč proglašenju kanjona Ilomske Zaštićenim prirodnim predjelom, sa registracijskim podacima:

Galerija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Vojnogeografski institut, Izd. (1962): Šiprage (List karte 1:25.000, Izohipse na 10 m). Vojnogeografski institut, Beograd.
  2. ^ Vojnogeografski institut, Izd. (1962): Mudrike (List karte 1:25.000, Izohipse na 10 m). Vojnogeografski institut, Beograd.
  3. ^ http://www.go2bosnia.com/upoznaj-bih/75-rijeka-ilomska-i-njeni-vodopadi Archived 2014-05-17 na Archive.today.
  4. ^ http://www.go2bosnia.com/galerije-slika/rijeka-ilomska-i-njeni-vodopadi Archived 2016-04-10 na Wayback Machine.
  5. ^ http://go2bosnia.com/discover-bosnia/item/189-amazing-waterfalls-of-ilomska-river.html Archived 2017-10-03 na Wayback Machine.
  6. ^ Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju (2015): Izmjena i dopuna prostornog plana RS do 2025. Urbanistički zavod, Banja Luka.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]