Vojislav Šešelj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj.jpg
Rođenje (1954-10-11) 11. oktobar 1954 (63 god)
Sarajevo, FNRJ
Nacionalnost Srbin
Obrazovanje pravnik
Zanimanje Političar
Religija Pravoslavlje
Supružnik/ci Jadranka Šešelj
Djeca 4

Vojislav Šešelj je srbijanski političar. Šešelj je predsjednik Srpske radikalne stranke i trenutno mu se sudi u Haškom tribunalu za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini u periodu 1991 - 1993. Prema prvostepenoj presudi objavljenoj 31. marta 2016. Haški tribunal ga je oslobodio po svim tačkama optužnice.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Šešelj je rođen 1954. godine u Sarajevu, gdje je 1976. završio Pravni fakultet. Magistrirao je 1977, a doktorirao 1979. godine na beogradskom Pravnom fakultetu. Od 1981. do 1984. bio je asistent na sarajevskom Pravnom fakultetu. Zbog sukoba sa vodećim funkcionerima SR Bosne i Hercegovine, uhapšen je i osuđen 1984. godine na osam godina zatvora. Kazna mu je ubrzo smanjena na samo dvije godine, pa je 1986. pušten na slobodu. Tada odlazi u Beograd,gdje uspostavlja veze sa tadašnjim srbijanskim nacionalističkim krugovima. Krajem 80-ih, držao je predavanja Srbima po SAD i zemljama zapadne Evrope.

Politikom se počeo baviti 1990. godine, kada je formirao Srpski slobodarski pokret koji se marta iste godine ujedinio sa pristalicama Vuka Draškovića u Srpski pokret obnove. Dva mjeseca kasnije,Šešelj prekida saradnju sa Draškovićem i osniva Srpski četnički pokret koji su srbijanske vlasti zabranile. U jesen iste godine,Šešelj je uhapšen zbog pokušaja rušenja Kuće cvijeća. Iako je bio na izdržavanju zatvorske kazne, decembra '90. bio je kandidat na prvim izborima za predsjednika Srbije i osvojio je peto mjesto.

Srpsku radikalnu stranku osnovao je februara 1991. godine, a juna mjeseca iste godine izabran je za zastupnika u Skupštini Srbije. U to vrijeme javno je prijetio Hrvatima i Bošnjacima. Organizirao je slanje dobrovoljaca na ratište u Hrvatsku i kasnije u Bosnu i Hercegovinu. Njegova SRS na prvim izborima za Skupštinu SRJ, maja 1992. godine, osvaja drugo mjesto i Šešelj postaje jedan od najvažnijih političkih faktora u Srbiji. Njegovim zalaganjem, oboren je prvi premijer SRJ - Milan Panić, decembra iste godine. Šest mjeseci kasnije, juna 1993. godine, Šešeljevom inicijativom smijenjen je i prvi predsjednik SRJ - Dobrica Ćosić. Međutim, septembra iste godine, dolazi do raskida saradnje Šešelja i Slobodana Miloševića. Režimski mediji tada kreću u hajku protiv Šešelja, koji doživljava poraz na vanrednim izborima za srbijanski parlament u decembru 1993. Tri godine kasnije, na saveznim i lokalnim izborima, Šešeljeva SRS doživljava uspjeh. Sam Šešelj tada postaje predsjednik Skupštine općine Zemun.

U jesen 1997. godine, na izborima za predsjednika Srbije, Šešelj u drugom krugu pobjeđuje Miloševićevog kandidata Zorana Lilića ali režim to odbija priznati (zbog nedovoljnog broja izašlih birača) i ponovo organizira izbore. Na ponovljenim izborima, novi Miloševićev kandidat - Milan Milutinović - pobjeđuje Šešelja. I pored toga, SRS na parlamentarnim izborima te godine osvaja veći uspjeh i Šešelj učestvuje u pregovorima o formiranju nove srbijanske Vlade koji su završeni marta 1998. godine kada je Šešelj izabran za potpredsjednika nove Vlade Srbije, koju su pored radikala činili socijalisti i partija Miloševićeve supruge - Jugoslovenska ljevica.

Poslije NATO bombardovanja SRJ, juna 1999. godine, Šešelj i njegovi ministri podnose ostavke u Vladi zbog potpisivanja Kumanovskog sporazuma i povlačenja srbijanskih vojnih i policijskih snaga sa Kosova. Međutim, ubrzo su ostavke povukli i ostali na svojim dužnostima pravdajući to nacionalnim interesima. SRS tada bilježi pad popularnosti, što se odrazilo na vanrednim saveznim predsjedničkim izborima u septembru 2000. godine. Tada je Šešeljev kandidat i zamjenik predsjednika SRS, Tomislav Nikolić, osvojio vrlo mali broj glasova. Tri mjeseca kasnije, na vanrednim izborima za Skupštinu Srbije, Srpska radikalna stranka osvaja svega 23 zastupnička mjesta. Dvije godine kasnije, u vrijeme vlasti Zorana Đinđića, Šešelj na novim izborima za predsjednika Srbije (septembar 2002.) osvaja nešto veći broj glasova i popravlja rejting svoje stranke.

Haški tribunal podigao je optužnicu protiv Šešelja u januaru 2003. godine. On se dobrovoljno predao tribunalu 24. februara iste godine. Suđenje mu je počelo 7. novembra 2007. godine, a okončano 31. marta 2016. uz oslobađajuću prvostepenu presudu. Pušten je na privremenu slobodu, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja 12. novembra 2014. godine.

Vojislav Šešelj napisao je veliki broj knjiga, pamfleta, i članaka.

Incidenti[uredi | uredi izvor]

Vojislav Šešelj je na srbijanskoj političkoj sceni, tokom devedesetih, bio poznat po mnogobrojnim incidentima. Najprije je 1992. mlatarao pištoljem na protestima beogradskih taksista i studenata ispred saveznog parlamenta. Nakon svađe sa Miloševićem, septembra 1993. godine, incidenti se redaju - maja 1994. godine počupao je mikrofone i potukao se sa obezbjeđenjem u saveznom parlamentu zbog čega je osuđen. Septembra iste godine ponovo je osuđen zbog vrijeđanja Miloševića i njegove supruge i to na godinu dana zatvora. 1997. godine, prilikom učestvovanja u televizijskoj emisiji sa beogradskim advokatom Nikolom Barovićem, dolazi do svađe među njima nakon čega Šešeljev tjelohranitelj nanosi teške tjelesne povrede Baroviću.

Nakon 2000. godine, Šešelj pravi incidente najviše u Skupštini Srbije prilikom sukoba sa zastupnicima tada vladajućeg DOS-a. Njegovi zastupnici su dva puta (2001 - 2002) polili vodom tadašnje predsjednike parlamenta (Dragana Maršićanina i Natašu Mićić), a sam Šešelj je kažnjavan višemjesečnim zabranama u učestvovanju rada parlamenta.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]