Vojno-industrijski kompleks

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Vojno-industrijski kompleks je izraz koji se koristi za spregu ekonomskih i političkih interesa vodećih predstavnika industrije i oružanih snaga u suvremenim državama.

Taj izraz je prvi iskoristio američki predsjednik Dwight D. Eisenhower u oproštajnom govoru američkoj naciji 1961. godine. Uglavnom ima pejorativno značenje, te ga koriste lijevo, liberalno i pacifistički orijentirani krugovi koji njime objašnjavaju agresivnu politiku SAD i izbijanje oružanih sukoba kao što su ratovi u Vijetnamu i Iraku.

Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.