Idi na sadržaj

Volio bi' da te ne volim

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Volio bi' da te ne volim
Album Hari Mata Hari
Objavljen1989.
ŽanrPop, pop-rok
IzdavačJugoton
Producent(i)Hajrudin Varešanović
Hronologija albuma Hari Mata Hari
Ja te volim najviše na svijetu
(1988)
Volio bi' da te ne volim
(1989)
Strah me da te volim
(1990)

Volio bi' da te ne volim četvrti je studijski album sarajevske pop-grupe Hari Mata Hari, a objavila ga je na LP, audio i video kaseti zagrebačka diskografska kuća Jugoton 1989. Ponovili su dobar uspjeh kod publike kao i s prethodnim albumom uz veliki tiraž, a do danas "Volio bi' da te ne volim" predstavlja jedan od veoma značajnijih ostvarenja sarajevske škole pop roka s kraja 1980-ih.[1][2]

O albumu[uredi | uredi izvor]

"Volio bi' da te ne volim" jedan je iz serije veoma uspješnih muzičkih ostvarenja sastava Hari Mata Hari u vrijeme kad su bili veoma popularni u mnogim krajevima bivše Jugoslavije. Album sadrži 10 radova, koji su kao i na njihovim prethodnim albumima mješavina pop i pop-rok plesnih ljubavnih pjesama i balada. Povodom njegove promocije objavljene su tri singl-ploče:

Muziku i aranžmane za većinu pjesama napisao je Hajrudin Varešanović, koji je ujedno bio i producent. Pored njega, kao kompozitori i pisci tekstova (u pjesmama "Godina za godinom" i "Sve ljubavi su tužne") pojavljuju se braća Edo i Adi Mulahalilović.

Album otvara naslovna pjesma sa uvodnim solo dionicama Arsena Ereša na saksofonu za kojim slijedi sintisajzer Adija Mulahalilovića. Komponirana je u umjerenom tempu pogodnom za ples i predstavlja jednu od tipičnih ljubavnih pjesama grupe Hari Mata Hari po kojima su i najpoznatiji. Za njom slijedi brža pop-rok pjesma "Ti znaš sve" za koju je (kao i za prethodnu pjesmu) tekst napisao Fahrudin Pecikoza. "Spavaj mi, spavaj" je laganija pjesma s direktnim primjesama škotskih narodnih melodija, koje je u to vrijeme na Zapadu popularisao britanski multiinstrumentalist i kompozitor Mike Oldfield. Naredna pjesma je još jedno plesno ostvarenje, koje je Varešanović otpjevao u duetu s tada popularnom zagrebačkom pjevačicom Tatjanom Matejaš "Tajči" uz istaknute puhače i električnu gitaru odsviranu u stilu američke kantri muzike. A-stranu zatvara još jedna hit pjesma "Što je bilo, bilo je" za koju je (kao i za prethodnu pjesmu) tekst napisao Edin Dervišhalidović poznatiji kao Dino Merlin. B-stranu otvara "Svi moji drumovi" uz istaknute puhače i sintisajzer Adija Mulahalilovića za kojom slijedi "Godina za godinom" sa zanimljivim primjesama kineske narodne muzike. "Na more dođite" je plesna pop pjesma na tekst Faruka Pecikoze (kao i prethodna pjesma) s pjevljivim refrenom i prateċim pjevačicama. Album završavaju dvije ljubavne balade; "Reci srećo" za koju je muziku komponirao Varešanović na tekst Dine Merlina i "Sve ljubavi su tužne", koja je autorsko djelo Ede Mulahalilovića. Ovim muzičkim izdanjem članovi grupe pokazali su pristojan nivo muziciranja okušavši se u nekoliko zanimljivih izleta u etno muziku iz raznih dijelova svijeta. Posebno se istakao pjevač Varešanović svojim dobrim izvedbama ljubavnih pjesama s diskretnim primjesama bosanske sevdalinke. Istovremeno, osim što je bio kompozitor većine pjesama, imao je veoma dobru muzičku i kompozitorsku podršku braće Ede i Adija Mulahalilovića. Fotografiju za omot uradili su Ivan Balić i Stanko Klemsa.[1]

Spisak pjesama[uredi | uredi izvor]

Prva strana
Br. Naziv Trajanje
1. "Volio bi da te ne volim"   3:56
2. "Ti znaš sve"   3:40
3. "Spavaj mi, spavaj"   3:35
4. "Pazi šta radiš"   3:13
5. "Što je bilo, bilo je"   4:33
Ukupno trajanje:
18:47
Druga strana
Br. Naziv Trajanje
1. "Svi moji drumovi"   3:28
2. "Godina za godinom"   3:30
3. "Na more dođite"   3:48
4. "Reci, srećo"   3:19
5. "Sve ljubavi su tužne"   4:22
Ukupno trajanje:
18:27

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Hari Mata Hari - Volio Bi' Da Te Ne Volim (jezik: engleski), pristupljeno 5. 7. 2022
  2. ^ Janjatović, Petar (2007). EX YU ROCK enciklopedija 1960-2006 str. 74. Beograd. Nepoznati parametar |str.= zanemaren (pomoć)