Vox (časopis)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Vox
Osnivač(i)Srednjoškolska konferencija Saveza socijalističke omladine Sarajeva, Senad Šahinpašić
UrednikNihad i Sead Kreševljaković
Osnovane1989
Politička pozicijasatirizam
SjedišteSarajevo
Tiraž70.000
DržavaSocijalistička republika Bosna i Hercegovina
GradSarajevo

Vox je bio satirični časopis koji su uređivali braća Nihad i Sead Kreševljaković u Sarajevu. Izdavanje je počelo 1989. kao srednjoškolske novine. Kao uzor Voxa navode braća Kreševljaković slovenački list Mladina. Voksovci su uglavnom otvarali tabuizirane teme, ismijavanje članova političkih stranaka te razne druge satirične priloge.

Historija[uredi | uredi izvor]

Rad časopisa počinje 1989. po uzoru na slovenački satirični list Mladina. Časopis je izdavan kao srednjoškolski list, prvi saradnici su bili Mahir Sokolija, Alenko Zornija i Zlaja Nezirović. Otvarane su razne tabuizirane teme. Slijedi pregled nekih članaka[1] :

Redakcija[uredi | uredi izvor]

Autori gosti[uredi | uredi izvor]

Razno[uredi | uredi izvor]

Kasnije će se pokazati da su mnogi satirični članci predvidjeli događanja iz 90-tih. Kritika će dotle ići da je za rat okrivljen i sam časopis. Konkretno optužbe iznio je režiser Kusturica, zbog navodno gadnih šala o Srbima i Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA), u intervjuu za Globus 1993.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "PUNKERI KAO RATNICI DŽIHADA". Arhiva BH Dani broj 98. BH Dani. 29. 3. 1999. Pristupljeno 13. 1. 2019. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)