Vrabač

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Vrabač (čvor).

Vrabač je utvrđeni grad, karavanska stanica i carinarnica u župi Neretva kod Konjica.

Vrabač je smješten na isturenoj kosi nad dolinom rijeke Bijele i sa tog mjesta čuva put koji se dolinom rijeke Neretve penje na Vrabač i Borke. Vrabač se prvi put pominje 1410. Dubrovčani su se žalili na vojvodu Sandalja Hranića što je otvorio carinu u Vrapču iako je carina postojala i u Konjicu. Tražili su od vojvode ove dvije carine spoji u jednu. Pitanje carine u Vrapču bilo je i kasnije problematično, ali vojvoda od nje nije odustajao. Godine 1425. ugovoren je prevoz robe do u mjesto zvano Vrabač u Bosni (ad locum dictum Vrabaç in Bosnam).

U njegovom podgrađu, Podvrapču (Sub Vrabac, Sotto Vrabac) bila je karavanska stanica. Tu je bilo konačište za karavane koji iz donje Neretve idu u unutrašnjosti Bosne. Vrabač je imao svoga kneza. Gradski knez u Vrapču 1414. bio je Jurek Kečić, a 1425. Stjepan Stančić.