Vranica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pogled na Vranicu

Vranica je najpoznatija rudna planina u BiH, između Fojnice i Gornjeg Vakufa.

Nalazi se na razvođu između rijeka Vrbasa i Bosne. Najviši vrh zove se Nadkrstac i ima nadmorsku visinu 2110 m. To je pitoma planina, sa dosta pašnjaka, površinskih voda i nekoliko vrhova preko 2000 m n/v. Prostire se na oko 100 km2. Rosinj (jedan od vrhova) se nalazi 12 kilometara od centra opštine.

Na njoj se nalazi Prokoško jezero. Udaljeno je od planinarskog doma 6 km. Dosta izvora od kojih su najinteresantniji izvor Vrbasa, Kozićke rike, Sikirskog potoka i drugih kao i mnoštvo slapova (Crndo slap, Kozički slap) i mnogo različitih pećina i jama.


Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Vranica koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.