Idi na sadržaj

Vrelo Bosne

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Vrelo Bosne
IUCN kategorija III
(spomenik prirode)
Karta prikazuje lokaciju Vrelo Bosne
Karta prikazuje lokaciju Vrelo Bosne
LokacijaBosna i Hercegovina
Najbliži gradIlidža
Koordinate43°49′08″N 18°16′10″E / 43.818867°N 18.269447°E / 43.818867; 18.269447
Površina603 ha
Osnovano2010.[1]
Upravljačko tijeloKantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja[2]

Vrelo Bosne je izvor u centralnoj Bosni i Hercegovini, ispod planine Igman. Izvor je rijeke Bosne, i jedan od najpoznatijih obilježja Bosne i Hercegovine. Nalazi se na periferiji Sarajeva, pored Ilidže. Jedno od najpoznatijih scena prirodne ljepote u regionu, smješteno je u metro području Sarajeva.

Nakon nedostatka održavanja tokom 1990-tih, velika revitalizacija projekta je pokrenuta 2000. godine. Lokalni tinejdžeri, vođeni internacionalnim ekološkim organizacijama, vratili su Vrelo Bosne u svoju prijašnju raskoš.

Danas je Vrelo Bosne poznata turistička atrakcija za strane turiste, ali i za obližnje posjetioce koji žele uživati u prirodi. Sastoji se od više malih otočiča povezanih mostovima preko brojnih manjih potoka. Mnoge životinje se takođe nalaze u parku, poput patki i labudova. Tu su također druge zanimljivosti u parku, poput fijakera, mjesta za izlet i restorana.

Zaštićeno područje - Spomenik prirode[uredi | uredi izvor]

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj 25.05.2006. godine, usvojen je Zakon o proglašenju Spomenika prirode „Vrelo Bosne”. Ovim zakonom određene su granice obuhvata, kategorija zaštićenog područja (III kategorija - spomenik prirode), zoniranje prostora, razvojni ciljevi zaštite područja, mjere zaštite, intervencije u zaštićenom području, kao i korištenje prirodnih vrijednosti, upravljanje i financiranje, nadzor, kaznene, prijelazne i završne odredbe (Službene novine Kantona Sarajevo 16/06).[3]

U skladu sa stepenom zaštite, utvrđene su dvije zaštićene zone: nukleus i tampon zona. Prva zona obuhvata izvorišta rijeke Bosne i njihovu okolinu u površini od 54,5 ha.[4] U najznačajnije vrijednosti nukleusa spadaju Vrelo Bosne i rijeka Bosna od izvora do infiltracionog kanala, značajan stepen raznolikosti flore i faune, te parkovski prostori. Druga zona obuhvata prostor slivnog područja izvora u podnožju Igmana u površini od 548,50 ha. Odlikuje se velikom hidrološkom raznolikošću.[5] Tu se nalaze:

  • Vrelo Stojčevac, vrela Borin I i II, rijeka Bosna (od infiltracionog kanala do Plandišta), podzemne termalne i termomineralne vode Ilidže, podzemne vode Sarajevskog polja,
  • Parkovski prostori, uključujući Veliku aleju, te parkovske prostore oko Banje Ilidža i Stojčevca,
  • Javni objekti i objekti stanovanja od kulturno-historijskog značaja, uključujući: arheološko nalazište i nekropole u selu Vrutci, Rimski most na Plandištu, austrougarske vile u Velikoj aleji i hoteli na Ilidži, te zgrada Šumarske škole,
  • Značajan stepen raznolikosti flore i faune.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Zakon o proglašenju Vrela Bosne spomenikom prirode" (PDF). Službene novine Kantona Sarajevo, broj 6, 24.03.2010. Arhivirano s originala (PDF), 22. 10. 2021. Pristupljeno 9. 2. 2017.
  2. ^ Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja - Zaštićeni spomenik prirode Vrelo Bosne
  3. ^ Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja - Spomenik prirode Vrelo Bosne
  4. ^ "Zaštićena područja u BiH". WDPA- www.protectedplanet.net. Pristupljeno 9. 2. 2021.
  5. ^ Vrelo Bosne - spomenik prirode - www.fmoit.gov.ba

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]