Vrhbosanska nadbiskupija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Vrhbosanska nadbiskupija ili Sarajevska nadbiskupija je teritorijalno najveća upravna jedinica Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini. Obuhvata središnji i sjevero-istočni dio Bosne, a sjedište joj je u Sarajevu. Ujedno je i metropolija kojoj su podložne biskupije Banjalučka, Mostarsko-duvanjska, Trebinjsko-mrkanska, a kao sufraganske su joj dodijeljene Skopska biskupija u Makedoniji i Apostolski egzarhat za Makedoniju. Ime nosi po sjedištu srednjovjekovne biskupije u mjestu Vrhbosna, nedaleko današnjeg Sarajeva.

Sjedište Nadbiskupije je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu u kojemu se nalazi Katedrala Srca Isusova iz 1889 godine izgrađena u ranogotičkom stilu po projektu Josipa pl. Vancaša i Vrhbosansko bogoslovno sjemenište.


Crkvena podjela[uredi | uredi izvor]

Dekanati Vrhbosanske nadbiskupije

Prostor Vrhbosanske nadbiskupije danas se prostire u dva entiteta. Sjeverni i istočni dio nadbiskupije nalazi se u Republici Srpskoj. Središnji, zapadni i južni dio nadbiskupije pripada Federaciji BiH na čijem teritoriju se nalazi 112 župa. U distriktu Brčko je 8 župa.


Podijeljena je u četiri arhiđakonata koji zajedno čine 13 dekanata sa ukupno 154 župe. živi 195.522 katolika Prema podacima iz januara 2015. broj vjernika je 195.522. Površina Vrhbosanske nadbiskupije je 22. 401 km².

U vrhbosanskoj nadbiskupiji četiri su arhiđakonata:

  • Fojnički arhiđakonat (Kreševski, Ramski, Sarajevski i Sutješki dekanat)–  arhiđakon msgr. Ante Meštrović
  • Gučogorski arhiđakonat (Bugojanski, Travnički, i Žepački dekanat) – arhiđakon msgr. dr. sc. Pavo Jurišić
  • Plehanski arhiđakonat (Derventski, Tuzlanski i Usorski dekanat) – arhiđakon msgr. Bosiljko Rajić
  • Toliški arhiđakonat (Brčanski, Doborski i Šamački dekanat) – arhiđakon preč. dr. sc. Darko Tomašević

Na čelu nadbiskupije danas je kardinal Vinko Puljić. [1]

Zaštitnik Vrhbosanske nadbiskupije i naslov prvostolnice je Presveto Srce Isusovo, a suzaštitnici su Bezgrješno začeće BDM i sv. Josip.

Lista vrhbosanskih nadbiskupa[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Ustrojstvo". Vrhbosanska nadbiskupija - Zvanična stranica. Pristupljeno 9. 2. 2017. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]