Idi na sadržaj

Vrhunska tehnologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Airbus smatra ovaj avion vrhunskom tehnologijom

Vrhunska tehnologija predstavlja najveći stepen u razvoju, bilo sprave, tehnike ili nekog naučnog polja, koji je postignut u određeno vrijeme.

Vrhunska tehnologija odnosi se na najviši nivo općeg razvoja uređaja, tehnike ili naučne oblasti postignut u određenom trenutku. Međutim, u nekim kontekstima može se odnositi i na nivo razvoja koji je postignut u bilo kom određenom trenutku kao rezultat uobičajenih metodologija korištenih u to vrijeme.

U oglašavanju, izraz se često koristi kako bi se prenijelo da je proizvod napravljen uz najbolju ili najnoviju dostupnu tehnologiju, ali je napomenuto da izraz "vrhunska tehnologija" zahtijeva malo dokaza od strane oglašivača, jer smatra se pukim napuhavanjem.[1] Upotreba termina u zakonu o patentima "ne označava čak ni superiornost, a kamoli superlativnu kvalitetu koju bi pisci oglasa htjeli da pripišemo terminu".[2]

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Najstarija upotreba termina "vrhunska tehnologija" datira još iz 1910. godine, kada se po prvi put pojavila u inženjerskom priručniku, kojeg je napisao H.H. Suplee, po imenu Gas Turbine: progress in the design and construction of turbines operated by gases of combustion..

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Borchers, Timothy A. (2022). Persuasion in the Media Age (4th izd.). Long Grove, Illinois: Waveland Press. str. 82. ISBN 978-1-4786-4691-4.
  2. ^ Smith, Jack (15. 6. 1988). "Is 'State of the Art' Patently Ill Defined?". Los Angeles Times. Pristupljeno 24. 12. 2022.


Nedovršeni članak Vrhunska tehnologija koji govori o tehnologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.