Vukica Mitrović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Vukica Mitrović Šunja je narodni heroj. Rođena je 28. decembra 1912. godine na Svetom Stefanu, Crna Gora. Bila je tekstilna radnica. Strijeljana je 17. decembra 1941. godine na Banjici. Za narodnog heroja proglašena 9. maja 1945. godine.

Nakon osnovne škole je završila dva razreda učiteljske škole na Cetinju, ali je školovanje morala da prekine 1932. godine zbog bolesti i selidbe njenih roditelja u Beograd. Kako je njena porodica bila siromašna, nije bila u prilici da nastavi sa školovanjem, već je morala da se zaposli. Prvo je radila kao daktilografkinja a nakon toga kao tekstilni radnik u Beogradu.

Kada je počela da radi, priključila se sindikalnim organizacijama tekstilaca. Članica Komunističku partiju Jugoslavije je postala u oktobru 1933.

Nakon okupacije Kraljevine Jugoslavije, Vukica Mitrović je u Beogradu radila na organizovanju oružane borbe protiv Nijemaca. Lično je bila među organizatorima i izvršiocima niza borbenih akcija u prijestonici. Vukica je također održavala vezu s Jankom Jankovićem u Specijalnoj policiji, a sa majkom Miloša Matijevića organizovala je slanje hrane i uputstva uhapšenim komunistima koji su se nalazili u Specijalnoj policiji. Osim zadataka koje je obavljala za Mjesni komitet KPJ za Beograd i Pokrajinski komitet, u njena zaduženja su ulazili i politički rad i organizovanje rejonskih komiteta Partije u Beogradu.

Dok je sa Davidom Pajićem, 6. oktobra 1941. godine, išla na sastanak Mjesnog komiteta, došlo je do sukoba sa policijom, kom prilikom je teško ranjena i uhvaćena, a David Pajić je ubijen.

Policajci nisu bili svjesni da su uhvatili važnog partijskog aktivistu. U zatvoru je mučena ali nije progovorila, i osuđena je na smrt. U logor na Banjici, prebačena je 16. decembra, a već sutradan je sa grupom komunista streljana. Na streljanje je iznijeta na nosilima jer su joj noge bile polomljene.

Ukazom Predsjedništva Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), 9. maja 1945. godine, među prvim borcima Narodnooslobodilačke vojske, proglašena je za narodnog heroja.


Nedovršeni članak Vukica Mitrović koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Šablon:Narodni heroji iz Crne Gore