Idi na sadržaj

Vukota Govedarica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Vukota Govedarica (rođen 9. marta 1976. u Gacku) srpski je političar iz Bosne i Hercegovine. U Foči je završio Osnovnu školu "Ivan Goran Kovačić", a 1994. godine Srednju mašinsku školu "Pero Slijepčević". Diplomirao je na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu 2000. godine.

Član je Srpske demokratske stranke (SDS) od 1999. godine. Do 2006. godine je bio predsjednik Omladine SDS-a, a od 2009. godine je potpredsjednik stranke.

Oženjen je Oliverom sa kojom ima sina Stefana i kćerku Katarinu.

Biografija

[uredi | uredi izvor]

Od 2000. do 2007. godine bio je tehnički direktor kulturno - sportskog centra u Gacku. Vukota Govedarica je i narodni guslar koji je osvojio mnoga priznanja, a u rodnom gradu je i predsjednik Guslarskog društva "Tešan Podrugović" i muškog odbojkaškog kluba.

Prvi put je na izborima učestvovao 2004. godine kada je bio kandidat za odbornika u Skupštini općine Gacko. Izabran je sa 226 glasova. Na općim izborima 2006. godine dobio je mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) sa 1.720 glasova. Na općim izborima 2010. ponovo je bio kandidat za NSRS i dobio je mandat sa 4.141 glasom.

Bio je član je Mandatno imunitetske komisije, Odbora za Evropske integracije i regionalnu saradnju te Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor, a u sadašnjem mandatu je član Odbora za ustavna pitanja i Komisije za izbor i imenovanje.

U izvještajima Centra civilnih inicijativa (CCI) navodi se da je u prve tri godine mandata izostao sa dvije od ukupno 50 sjednica. Bio je među srednje aktivnim poslanicima. U raspravama je učestvovao 31 put, postavivši 23 poslanička pitanja. U svom drugom mandatu Govedarica je jedan od najaktivnijih poslanika.[1]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 6. 3. 2016. Pristupljeno 31. 5. 2013.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]