Vukota Govedarica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Vukota (Obren) Govedarica je rođen 9. marta 1976. godine u Gacku. U Foči je završio Osnovnu školu „Ivan Goran Kovačić“, a 1994. godine Srednju mašinsku školu „Pero Slijepčević“. Diplomirao je na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu 2000. godine.

Član je Srpske demokratske stranke (SDS) od 1999. godine. Do 2006. godine je bio predsjednik Omladine SDS-a, a od 2009. godine je potpredsjednik Stranke.

Oženjen je Oliverom sa kojom ima sina Stefana i kćerku Katarinu.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Od 2000. do 2007. godine bio je tehnički direktor kulturno - sportskog centra u Gacku. Vukota Govedarica je i narodni guslar koji je osvojio mnoga priznanja, a u rodnom gradu je i predsjednik Guslarskog društva „Tešan Podrugović“ i muškog odbojkaškog kluba.

Prvi put je na izborima učestvovao 2004. godine kada je bio kandidat za odbornika u Skupštini općine Gacko. Izabran je sa 226 glasova. Na općim izborima 2006. godine dobio je mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) sa 1.720 glasova. Na općim izborima 2010. ponovo je bio kandidat za Narodnu skupštinu RS i dobio je mandat sa 4.141 glasom.

Bio je član je Mandatno imunitetske komisije, Odbora za Evropske integracije i regionalnu saradnju te Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor, a u sadašnjem mandatu je član Odbora za ustavna pitanja i Komisije za izbor i imenovanje.

U izvještajima Centra civilnih inicijativa (CCI) navodi se da je u prve tri godine mandata izostao sa dvije od ukupno 50 sjednica. Bio je među srednje aktivnim poslanicima. U raspravama je učestvovao 31 put, postavivši 23 poslanička pitanja. U svom drugom mandatu Govedarica je jedan od najaktivnijih poslanika.[1]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  • ^ http://database.cin.ba/baza/biography.php?id=42