Wikipedia:Bez ličnih napada

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Wikipedia:NAPAD)

Nemojte napadati nikog lično bilo gdje na Wikipediji! Komentirajte sadržaj članaka, a ne korisnika. Nekonstruktivno ponašenje i lični napadi neće vam pomoći pri pokušaju dokazivanja da imate pravo; oni nanose bol drugim članovima Wikipedijine zajednice i tjeraju kvalitetne korisnike pri njihovom pokušaju pravilnog doprinosa u pokušaju razvijanja kvalitetne internetske enciklopedije.

Također, ne ometajte rad Wikipedije da biste dokazali (svoju) poentu! Sadržaj mora biti provjerljiv i članci trebaju biti pisani iz neutralnog gledišta.

Ne činite to[uredi izvor]

Ne postoji izvinjenje za lične napade upućene drugim korisnicima. Molimo Vas još jednom, ne upućujte ih.

Posljedice[uredi izvor]

Zapamtite da su sukobi na stranicama za razgovor vidljivi apsolutno svakoj osobi na Zemlji koja ima pristup Internetu. Način na koji se ponašate prema Wikipediji i drugim korisnicima odražava se na Wikipediju, ali najviše i na same Vas. Brojni Wikipedijini korisnici uklanjaju lične napade sa svojih stranica za razgovor i, iako to nije službena wikipedijina smjernica, smatra se vrlo uspješnom metodom za odbijanje ekstremnih svađa i/ili nesuglasica.

Ekstremni napadi[uredi izvor]

Ekstremni napadi, određene prijetnje zakonskim tužbama ili prijetnje ubistvom trebaju se rješavati blokiranjem korisnika bez upozorenja.

Zdrav razum[uredi izvor]

Različiti korisnici se ne moraju uvijek slagati oko izgleda članka. Članovi koji imaju oprečna mišljenja o nečemu žele se izraziti. Spajanje različitih mišljenja u jednu cjelinu u članku stvara neutralnu cjelinu za sve korisnike. Zapamtite da smo mi pripadnici jedne zajednice, isto kao što smo i Wikipedisti.

Primjeri[uredi izvor]

Primjeri ličnih napada[uredi izvor]

Dolje su navedeni primjeri ličnih napada iako nisu ograničeni na isključivo takve primjere:

  • Optužujući komentari tipa "[Ime] je loš korisnik" smatraju se ličnim napadom ako dolaze opetovano i/ili sa lošom namjerom.
  • Negativni komentari tipa "Bolji sam od tebe" ili "Nemaš vlastiti život".
  • Vjerske, rasne, seksističke, homofobne, negativne religijske i slične izjave koje su upućene drugim korisnicima su lični napad (neslaganje s nečijim izborom vjere, seksualnog opredijeljenja... nije razlog za lične napade).
  • Nečija pripadnost u pojedinom društvu kao povod za omalovažavanje njihovih pogleda, bez obzira je li njihova pripadnost vezana uz neku mirnu ili ekstremnu grupu ili organizaciju.
  • Kleveta upućena drugom korisniku.
  • Prijetnje o poduzimanju zakonskih mjera.
  • Prijetnje nasiljem uključujući prijetnje smrću ili ubistvom.
  • Prijetnje vandaliziranja korisničke stranice i/ili stranice za razgovor drugog korisnika, bile direktne ili indirektne.
  • Prijetnje otkrivanjem ličnih pojedinosti drugoga korisnika Wikipedije koje bi govorile o nečijem političkom, vjerskom i sličnom opredijeljenju. Prekršaji ovoga pravila rezultiraju blokiranjem na određeno vrijeme odmah nakon što administratori otkriju korisnikova djela. Administratori bi trebali javiti Wikipedijinom Arbitražnom odboru (en) i korisniku Jimbu Walesu na njegovoj korisničkoj stranici na engleskoj Wikipediji.
  • Postavljanje vanjskih linkova kojim se sugerira drugom korisniku, a koji sadrže uvredljivi i/ili napadački orijentiran tekst/datoteku.

Primjeri što lični napadi nisu[uredi izvor]

Rasprave su osnovni dio Wikipedijine kulture. Budite pristojni i civilizirani prilikom izražavanja nezadovoljstva nečim i izbjegavajte subjektivno mišljenje. Neslaganja s drugim korisnicima mogu se raspravljati bez neprijateljskih poruka i ličnih napada. Osim toga, vrlo je važno razlikovati i razlučivati neosobne komentare od ličnih napada. Primjeri onoga što nije lični napad uključuju:

  • Neslaganja oko sadržaja kao "Tvoja izjava oko teme X je netačna" ili "Tvoja izjava je subjektivna, nije činjenica". To NISU lični napadi.
  • Primjedbe koje opisuju korisnikova djela bez ubacivanja detalja o samom osobnom karakteru drugog korisnika, npr: Izjava tipa "Tvoja izjava je lični napad" nije lični napad sama po sebi; to je izjava koja se odnosi na korisnikova djela, ne korisnikove izjave. (Ovakva izjava se može smatrati ličnim napadom ako je netačna.) Komentari tipa "odgovoram na [Ime] optužbe..." su izmjene koje se trebaju vršiti izvan glavnog imenskog prostora, dakle, na stranicama za razgovor.
  • Komentari na starim izmjenama kao "revertanje vandalizma" nisu lični napadi ako je vandalizam uistinu postojao. Ozbiljnost ove situacije je ta što vandalizam tereti svakog korisnika. Ako neko upiše da je revertao vandalizam iako nije bilo vandalizma, tada se korisniku neoprezno pripisuju zlodjela koja nije počinio.

Način rješavanja problema[uredi izvor]

  • Raspravite činjenice i način njihovog izražavanja, ne istupe ili osobine drugog korisnika. To ne znači da se morate slagati sa drugim korisnikom, nego je poželjno da se jednostavno slažete da se ne slažete s drugim korisnikom.
  • Nikad ne sugerirajte da je dobronamjerni pogled drugog korisnika netačan, jer je upravo taj drugi korisnik predlagač tog prijedloga.
  • Razmislite o micanju rasprave s Wikipedije; za to postoji IRC, E-mail ili neki drugi način povezivanja internetom.
  • Obratite se administratorima.

Dok se na Wikipediji razgovora na čaršiji i na stranicama za razgovor ne brišu (arhiviraju se), napade valja brisati.

Ako se stalno nalazite u situaciji da koristite ovu smjernicu Wikipedije, preispitajte definiciju ličnog napada, ako imate sumnji, obratite se administratorima. U ekstremnim slučajevima, osoba koja stalno napada može biti blokirana zbog nepoštivanja pravila ponašanja na Wikipediji.

"Ne udarajte korisnika koji je na podu"[uredi izvor]

Važno: Možda postoje vrlo nepopularni korisnici, možda zbog grube ili naivne prošlosti na Wikipediji, zbog luckastog ili budalastog ponašanja (u izvorniku "foolish"). Takvi korisnici mogu postati predmet radnje Wikipedijinog Arbitražnog odbora (en) ili administratora na bosanskoj Wikipediji. Može se lahko pomisliti da su takve osobe "poštena meta" za osobne napade. Ovakav pristup je pogrešan. Ljudi griješe, često uče iz vlastitih grešaka i mijenjaju svoje razmišljanje i ponašanje. Stoga se pravilo "bez ličnih napada" primjenjuje na sve korisnike bez obzira na njihovu historiju uređivanja ili kako ih ostali smatraju. Zbog toga ne treba uvijek kažnjavati takve korisnike, pogotovo ako oni pokušavaju raditi na greškama iz prošlosti. Zato ih ne treba uvijek osuđivati nakon svake izmjene na Wikipediji, već pokušati vratiti na pravi put.

Dobri duh zajednice[uredi izvor]

Odgovornost svih korisnika je promovirati i održavati pozitivno nabijeni internetski projekt zvan Wikipedia. Lični napadi protiv bilo kojeg korisnika, bez obzira na ponašanje tog korisnika, suprotni su pozitivnom duhu Wikipedije.

Napadi izvan Wikipedije[uredi izvor]

Kao što su napadi definirani iznad, lični napadi na druge korisnike izvan Wikipedijinih granica odražava se vrlo loše na napadača. Napadi neće pozitivno utjecati. Wikipedia priznaje da ne može regulirati ponašanje izvan projekata Wikimedije, ali napadi za koje se dokazalo da postoje su u čistoj suprotnosti sa dobrim namjerama na Wikipediji. Lični napadi izvan Wikipedije će uveliko utjecati na Vaš odnos s drugim korisnikom i cjelokupnom Wikipedijom, isto kao i odnos ostalih korisnika sa Vama.

Iako ne možete biti direktno kažnjeni zbog napada izvan Wikipedije, ti napadi su otežavajuća okolnost prilikom svakog procesa unutar Wikipedije, npr. biranje odabranog članka. Logična stvar je da će korisnici s dobrim namjerama imati veću šansu dobivanja odabranog članka. Također, svaki korisnik će više vjerovati iskrenom korisniku nego onom koji se prema drugima odnosi na vrlo loš i Wikipediji neprimjeren način.

Također pogledajte[uredi izvor]