Wikipedia:Najčešća pitanja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Wikipedia:NP)

Kako da započnem novi članak?[uredi izvor]

Generalno je preporučeno da se novi članci započinju sa već postojećih, crvenih linkova, i to idealno sa sadržaja na Početnoj stranici. Naravno da možete da pišete o svemu što spada pod domenu enciklopedijskog sadržaja. Pogledajte ovu stranicu za detaljna uputstva.

Kako ustvari da pišem članak?[uredi izvor]

Pogledajte Kako izmijeniti stranicu za detalje o markup-u (kako napraviti listu, naslov, podnaslov i sl. tehničke stvari). Pogledajte Stilski priručnik.

Kako da potpišem svoje ime kad ostavljam komentar?[uredi izvor]

Utipkajte: ~~~ nakon vašeg komentara što će se automatski pretvoriti u vaše korisničko ime kada prikažete izgled ili sačuvate stranicu. Ako želite ostaviti i vrijeme komentara, utipkajte četri valovite crtice za redom: ~~~~. (trebate biti prijavljeni da bi ime moglo biti prikazano)

Da li tema o kojoj hoću da pišem može da bude na Wikipediji?[uredi izvor]

Članci na Wikipediji pokrivaju "značajne teme" — one teme koje su dobile dovoljnu vrstu pažnje relevantnih izvora koji su pouzdani i nisu izvan onoga što Wikipedia nije. Ova smjernica ne određuje kakav će biti sadržaj, već hoće li neka tema uopće imati svoj članak.. Postoje veliki broj tema koje iz različitih razloga ne bi mogli naći u tradicionalnim enciklopedijama i koje također zavrijeđuju pažnju. Obični Google test generalno može biti indikator da li nešto uistinu postoji i da li je dovoljno poznato da zaslužuje pažnju. Bit je da je Wikipedija enciklopedija i sadrži enciklopedijski materijal. Ako je imate nedoumice o nečemu, pitajte ostale korisnike na Čaršiji, jer na koncu, zajednica odlučuje o kompletnom sadržaju. Također pogledajte Šta nije Wikipedia za listu stvari koje ne treba da budu na Wikipediji.

Kako da postavim Stub template kao na en. Wikipediji?[uredi izvor]

Napišite u tekstu članka slijedeće: {{U začetku}}. Poruka da je članak u začetku će se automatski pojaviti. Za listu ostalih šablona pogledajte spisak šablona.

Još jedan način za počinjanje tema bi bilo da odete na stranicu U začetku šablona i da klinkete na Članci koji vode ovdje. To će vam dati spisak svih članaka koji su u začetku.

Prijevod interfejsa ove Wikipedije nije dobar![uredi izvor]

Zbog praktičnih razloga samo korisnici sa sysop privilegijama mogu da mijenjaju interfejs. Obavjestite ostale korisnike na Čaršiji o onome što je problematično. Lokalizaciju i orginalnu verziju možete pogledati na stranici sa svim sistemskim porukama na Mediawiki.

XYZ članak ne treba biti na Wikipediji![uredi izvor]

Nominujte dotični članak za brisanje na Wikipedia:Kandidati za brisanje ili dodajte šablon {{Brisanje}}.

Zašto Wikipedija na bosanskom jeziku ne koristi ćirilicu[uredi izvor]

Prema standardu bosanskog jezika u upotrebu su dva ravnopramna pisma, latinica i ćirilica. Standard i pravilo wikipedije na bosanskom jeziku je da se članci pišu latinicom. Neki korisnici su izrazili sumnju da je ova odluka političke prirode što je pogrešno. Razlog za isključivo korištenje latinice je da je upotreba samo jednog pisma jednostavnija i praktičnija. Implementacija oba pisma traži dodatan trud pri administraciji i također dovodi do mnogobrojnih problema tehničke prirode.

Ko piše članke na Wikipediji?[uredi izvor]

Skoro svi članci na Wikipediji imaju više autora. Ako kliknete na "Historija" link koji se nalazi na vrhu svakog članka, možete vidjeti listu korisnika koji su doprinijeli članku.

Također pogledajte[uredi izvor]