Wallis i Futuna

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Položaj francuskog prekomorskog kolektiviteta Wallis i Futuna

Wallis i Futuna, službeno Teritorija ostrva Wallis i Futuna (francuski: Wallis et Futuna ili: Territoire des îles Wallis et Futuna, Fakauvea i Fakafutuna: Uvea mo Futuna), je ostrvska teritorija Francuske u Polineziji (ali nije dio, pa čak ni ne graniči sa Francuskom Polinezijom. Wallis i Futuna je smješten nasuprot zapadnog kraja Polinezije) U Južnom Pacifiku između Tuvalu na sjeverozapadu, Rotuma (Fiji) na zapadu, glavnog dijela Fiji-ja na jugozapadu, Tonge na jugoistoku, Samoe na istoku, Tokelau (država pridružena Novom Zelandu) na sjeveroistoku i dalje na sjeveru ostrva Phoenix (Kiribati).

Površina kopnenog dijela 264 km2 sa oko 15 000 stanovnika. Mata-Utu je glavni i najveći grad. Teritorija je sastavljena od tri glavna vulkanska tropska ostrva i mnoštva malih ostrvca, i podijeljen je na dvije ostrvske grupe koje su na rastojanju od 260 km, sa imenima: ostrva Wallis (Uvea) na sjeveroistoku, i ostrva Hoorn (Futuna ostrva) na jugozapadu, uključujući i nadleštvo nad uglavnom nenastanjenim ostrvom Alofi.

Počevši od 2003. Wallis i Futuna je postao francuski prekomorski kolektivitet (collectivité d'outre-mer, ili COM). Između 1961. i 2003., je imao status francuske prekomorske teritorije (territoire d'outre-mer, ili TOM).