Wiki

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Wiki (Viki, WikiWiki) je havajanski izraz za "brzo" ili "vrlo brzo" a također je i ime za Internet stranicu koja se koristi za posebnu vrstu hipertekstualne kolekcije dokumenata ili za posebnu vrstu (collaborative software) programa koji se koristi za stvaranje takve dokumentacije. Naime, informacije koje se nalaze na wiki stranicama može mijenjati bilo ko. Postoje wikiji na kojima je neophodno za to biti registrovan ali na većini ni to nije potrebno. Integritet informacije čuva se time što svaka stranica čuva historiju izmjena tako da je vrlo lako vratiti staru verziju stranice ako se na njoj desi neka nepoželjna izmjena, kao i mogućnošću potpunog i preciznog nadgledanja svih izmjena na wikiju (ili samo na određenim stranicama). Mada na prvi pogled izgleda da ovaj koncept ima dosta mana, osmogodišnji rad prvog wikija pokazao je da je on uspješan. On omogućava veoma brz rast informacija i do sada nepostojeće mogućnosti za saradnički rad. Uz nešto manju sigurnost informacija, dolaze veća neutralnost, korisnost i kvalitet.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]