WikiLeaks

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wikileaks logo

WikiLeaks je međunarodna neprofitna medijska organizacija koja objavljuje priloge koji su inače nedostupni, a koje dobija od anonimnih izvora i pomoću "curenja" informacija. Njihova web stranica, pokrenuta 2006. od strane The Sunshine Press. U godini pokretanja, sajt je tvrdio da posjeduje bazu podataka koja je narasla na više od 1,2 miliona dokumenata.

Organizacija sebe opisuje kao osnovanu od strane kineskih disidenata, kao i novinara, matematičara, tehnologa iz tek osnovanih kompanija iz Sjedinjenih Američkih Država, Tajvana, Evrope, Australije i Južnoafričke Republike. Novinarski tekstovi i magazin The New Yorker (od 7. juna 2010.) opisuje Julian Assange-a, australijskog internet aktivistu, kao direktora organizacije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih za: