Wikipedia:ČKNMNW/Audiometar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Audiometar je staklena tuba što se koristi za mjerenje gasa poslje hemijske reakcije.

Deskripcija[uredi izvor]

Veličina audiometra zavisi na reakciju koja se mjeri. Audiometar liči na označeni cilindar, i vecinom se nalazi u dvije ražličite velićine: 50mL i 100mL. Gornji kraj stakla je zatvoren, ali dornji kraj je otvoren i obicno se potopi u vodu ili živu. Tečnost če zaustaviti gas u cilindru da bi se mogla mjera lahko pročitat na oznaćenoj skali. Za neke reakcije, stavljaju se žice od platine(izabrane zbog nedostatka reaktivnosti)u zatvoreni kraj tube da se struja generiše. Te varnice mogu izazvati reakciju u gasnoj mješavini. Korisčenje Audiometra je slično originalnom Barometru, osim što se Audiometarom, gas izgura odredženu količinu tečnosti.

Audiometri koštaju obično $30-$50.

Historija[uredi izvor]

Mada je Joseph Priestly u početku audiometar izmislijo, Alessandro Volta, Italijanski fizičar koji je pomogo u stvaranje električne batterije i struje, je sa poštovanjem Audiometar iskreno proizveo. Na strani funkcije audiometra u laboratoriji, audiometar je poznat za ulogu koji ima u "Volta Pištolu."

Upotreba[uredi izvor]

Jedna korist za Audiometra je analiza gasa i da se determiniše razlike izmedžu hemijske reakcije. Audiometar se napuni sa vodom i okrene s naopačke, da otvorena strana bude prema zemlji okrenuta. Držise otvor začepljen sa prstom i potopise u zdjelu vode. Jedna tečnost obicno se naspe u kraj tube, da se može sljevati kad se tuba preobrne. Žiča je obično suspendovana na ivici Audiometra, na otvoru. Kad se gas formira, skupi se na vrhu Audiometra da se može pravilna mjera viditi.